Автоматична фіксація порушень ПДР: все буде по-чесному

Наша держава готується до впровадження системи автоматичної фіксації правил порушення дорожнього руху. Як стало відомо, МВС України запустило новий сервіс для водіїв – призначити належного користувача на авто можна не виходячи з дому, щоб у разі автоматичної фото- або відеофіксації порушень ПДР штрафи отримувала особа, яка користується автомобілем, а не його власник. Про це повідомляє Головний сервісний центр МВС України.

 

Як зазначається, 20 січня в Електронному кабінеті водія з’явилася нова безкоштовна послуга «Керування належним користувачем». Онлайн-сервіс доступний на сайті               e-driver.hsc.gov.ua та на Урядовому порталі kmu.gov.ua у розділі «Електронні послуги».

Згідно заяви пресслужби правоохоронного відомства, такий сервіс стане в нагоді в разі автоматичної фото- чи відеофіксації порушення правил дорожнього руху – штраф і сповіщення про нього отримає людина, яка була за кермом, тобто зареєстрований належний користувач, а не власник авто. Раніше така послуга в офлайні була недоступна.

 

Це перша онлайн-послуга, яка була створена відразу в електронному форматі. Так працює принцип “digital by design”, коли не в онлайн переводять вже наявні адміністративні послуги, а створюють нові, спираючись на онлайн-досвід користувачів. Раніше запуску всіх послуг в електронному форматі передувало надання сервісів за безпосереднього звернення клієнта до відповідної організації.  Належний користувач – це особа, яка на законних підставах користується транспортним засобом, що їй не належить. Можливість зазначати належного користувача транспортного засобу (ТЗ) стане в нагоді автомобілістам у зв’язку з появою нових правил та налагодженням системи фото- і відеофіксації та паркування. Адже нести відповідальність за свою поведінку на дорозі має безпосередньо водій авто, а не його власник (отримувати сповіщення про нові штрафи, сплачувати їх тощо).

 

Компанія «Українські системні інновації» вітає запровадження такої надзвичайно корисної послуги на державному рівні. Ми працюємо заради того, аби громадяни України почували себе у безпеці, а боротьба із порушниками Правил дорожнього руху велась виключно за Законом, була справедливою та ефективною.