Порушення ПДР: тепер все чесно – пішоходи теж відповідатимуть

У Верховній Раді зареєструвано  Кабінет міністрів України законопроект № 2697. Ним, зокрема передбачається збільшити розмір штрафів за порушення пішоходами правил дорожнього руху, зокрема у разі перебування їх у стані алкогольного сп'яніння або якщо такі дії призвели до створення аварійної ситуації. Для цього передбачається внесення змін до статті 127 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Про що саме йдеться?

 

Законопроектом пропонується встановити, що непокора пішоходів сигналам регулювання дорожнього руху, перехід ними проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються, невиконання інших правил дорожнього руху тягне за собою накладення штрафу в розмірі 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (255 грн). Нагадаємо: у чинному законодавстві йдеться про покарання у вигляді попередження або накладення штрафу в розмірі трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 грн).

 

Ті самі порушення, вчинені вищевказаними особами, які перебувають у стані сп'яніння, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 грн.) (у діючому законодавстві – восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (120 грн). Порушення, що спричинили створення аварійної обстановки, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 40 (у діючому законодавстві – 10) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 12 до 40 годин.

 

Вагомою мірою впливу на вітчизняних пішоходів, которі раніше, фактично апріорі вважалися завжди потерпілою стороною у будь-якій пригоді із участю автівки, стане впровадження реальної практики відшкодування ними збитків, котрі були заподіяні власникам автоторанспорту у ДТП, що сталося із вини пішоходів. Так, у грудні минулого року в Україні суд вперше покарав пішохода, який порушив правила дорожнього руху і спричинив ДТП, і змусив його компенсувати водію 100 тисяч грн за пошкоджене авто.

 

Компанія «Українські системні інновації» нагадує: чи ви ходите, чи їздите шляхами та вулицями – робіть це за правилами! А ми й надалі працюватимемо заради того, аби будь-який засіб пересування Україною був безпечним для всіх її мешканців та гостей.