Думка юриста: «Без автоматичної фіксації нові штрафи не дадуть нічого!»

Наміри МВС України щодо значного посилення відповідальність за правопорушення на дорогах у вигляді суттєвого збільшення штрафів за цілу їх низку, жваво та відверто обговорюються фахівцями, зокрема і в сфері правознавства. Абсолютна більшість експертів доходить одностайного висновку: без докорінної зміни підходів до боротьби із порушниками ПДР, якою на сьогодні може бути лише повсемістне запровадження систем автоматичної фіксації їх протиправних дій, діла не буде! Ось якою є, наприклад, думка вітчизняного автомобільного юриста Богдана Глядика:

 

«Зменшення швидкості до 50 км/год, суттєве підвищення штрафів, введення автоматичної фіксації порушень правил дорожнього рок-  про це ми говоримо вже півтора-два роки. Усе решта — порожні балачки.Одним тільки збільшенням штрафів нічого не доб'ються. Треба змінювати систему, механізми контролю. Минулого року в рази збільшили штраф за керування у стані сп'яніння. Зараз він 10 200 гривень. Результату абсолютно ніякого. Ситуація з кількістю порушень не покращилася. Їх стає усе більше...»

 

«...Обмежити швидкість руху в населених пунктах з 60 км/год до 50 км/го? І що це змінить? Хай хоч до 10 км/год зменшують. Якщо немає фіксації порушень, усе це — пусті балачки. А її чому досі не допускають? Бо розуміють, що будуть оскаржувати у суді. А автофіксація була б дієвою і покращила б ситуацію на дорогах. Раніше висіли камери, які фіксували порушників. Але потім цей механізм визнали неконституційним. Бо в той період фактично без суду і слідства до відповідальності притягували не того, хто скоїв правопорушення, а власника машини. Проблеми виникали, бо не завжди він перебував за кермом. Треба цей та інші механізми доопрацювати – тоді буде ефективність.»

 

Як бачимо, юристи-практики висловлюють беззаперечну підтримку запровадження в Україні саме систем автоматичної фіксації порушень ПДР, як найбільш досконалих та ефективних. Компанія «Українські системні інновації» докладає чималі зусилля задля того, аби цю ідею, нарешті було втілено у життя - заради безпеки та захисту усіх жителів нашої держави.