Експерт вказав на можливі проблеми із автоматичною фіксацією порушень ПДР

Введення в Україні в дію системи автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху викликає жваву цікавість  усіх без винятку автовласників, а ткож представників вітчизняного експертного середовища. Зокрема, власну думку  з приводу проблем, що можуть виникнути із цим, поза усяким сумнівом, корисним та своєчасним нововведенням та шяхів їх подолання висловив і відомий експерт в питаннях законодавчого забезпечення безпеки дорожнього руху, правозахисник Володимир Караваєв. Ось що він вважає:

 

«Проблема в тому, що під час документування порушення ПДР, не встановлювали, хто управляв машиною. Тоді притягували до відповідальності власників транспортних засобів, а це - суперечливий факт. Скоро, ми можемо мати щось схоже, через певні недоліки у в Законі, щодо автофіксації порушень ПДР.Автори актуального законопроекту вважають, що документ працюватиме. Я — на боці юристів, які вважають, що ні. Тільки-но запустять систему і прийде перший «лист щастя» - одразу підуть зустрічні судові позови. Бо повідомлення про правопорушення отримають власники транспортних засобів. На автовласника випишуть штраф, а він зможе доказати, що під час правопорушення, був зовсім в іншому місті, звісно, якщо це справді так. І логічно,що не можна притягнути до відповідальності особу за порушення, до якого вона не причетна. Думаю, ми ще побачимо «цікаві» історії пов'язані з цим. Не виключено, що ми матимемо дежа вю 2010-го року.

 

Закордонна практика цю проблему вирішує так: у «них» є поняття солідарної відповідальності. Оскільки управління авто — джерело підвищеної небезпеки, законодавством певних країн передбачено, що при передачі управління іншій особі, власник бере на себе всю відповідальність пов'язану з цим рішенням. Коли камера фіксує порушення - поліція надсилає запит власнику, і просить його повідомити, хто скоїв правопорушення. Якщо власник каже хто керував — відповідатиме той, хто справді управляв транспортним засобом під час протиправного акту. Якщо власник нічого не повідомив — притягнуть до відповідальності автовласника.

 

Для ефективної роботи системи автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху, нормативно правова база є і вона непогана. Зміни в адмінкодес внесли, постанови кабміну прийняли, ДСТУ, інші елементи нормативно-правової бази підготовлені. Виняток – тема щодо того, що зараз неможливо встановити хто управляє машиною під час скоєння правопорушення. Тож, якщо нічого не змінять, до відповідальності притягуватимуть власника транспортного засобу, хоч, безпосередньо, правопорушення і не він може коїти. Допрацювання цього необхідного елементу справедливості і жорстке бажання влади запустити автоматичну систему відео фіксації порушень ПРД – можуть реалізувати цей проект ефективно, заради безпеки і справедливості на автошляхах України...»

 

Компаніґ «Українські системні інновації»   вважає, що будь-які законодавчі недосконалості не повинні  ставати на заваді надзвичайно важливій справі впровадження дієвого, ефективного та вкрай необхідного державі засобу наведення ладу на автошляхах України – автоматичної фіксації порушень Правил  дорожнього руху. Будь-які непорозуміння ми, напевно  зможемо подолати. Але альтернативи рішучім діям, которі повинні врятувати життя десятків тиясч наших співвітчизниківа, просто немає.