Відомий експерт назвав причини затримки із введенням автоматичної фіксації порушень ПДР в державі

Чим ближче  до запровадження в Україні системи автофіксації порушень Правил дорожнього руху, то все більш широким стає обговорення цієї теми у вітчизняних ЗМІ та експертному середовищі. Нещодавно свої думки на цю, вкрай актуальну тему, висловив експерт в питаннях законодавчого забезпечення безпеки дорожнього руху, правозахисник Володимир Караваєв. Зокрема, знаний фахівець озвучив причини, котрі, на його думку, гальмують втілення в життя цього надзвичайно важливого проекту:

 

- Якщо влада вирішить запустити систему автофіксації порушень ПДР - це можна зробити за півроку. Запуску цього проекту часто заважають бюрократичні перешкоди. Серед найсвіжіших і наймасштабніших – «Укрпошта». Вони заявили, мовляв, нехай поліція сама кожен «лист щастя» упаковує в конверт, реєстр формує. Замовні листи — кропітна справа. Але, начебто, з цим владнали. «Затори» долали й з «Укравтодором». Представники компанії заявили, що камери потребують електроживлення, а у їхньому бюджеті не передбачені гроші на енергозабезпечення цієї техніки. «Попрацювали», і тут, начебто, домовились. Але система й досі не працює, хоча є закон, постанова уряду.

 

Зелене світло від держави є, але тягне на дно кволість виконавчого державного інструменту. Якщо, скажімо, прем'єр-міністр дасть твердий наказ на якісне виконання — питання б швидко і ефективно закрили. Ще торік в Україні створили фонд, ресурси якого повинні спрямувати на забезпечення безпеки дорожнього руху. Фонд наповнюють коштами, гроші є. Але тендер, щодо сприяння закупку системи, оголосили лише близько місяця тому. Зараз триває відбір виконавця реалізації програми. Після — закуплять матеріальну базу. Вона потребує запуску, її треба встановити, налаштувати, протестувати. Координатор проекту - Міністерство внутрішніх справ України. Воно курує тему, але нормативно-правова база недопрацьована. Зокрема, повноваження і функціональні обов'язки органів влади, чітко не прописали. Звідси, зокрема, й певні труднощі щодо запуску системи.

 

Компанія «Українські системні інновації» працює задля якнайшвидшого запровадження системи автоматичного контролю порушень правил ПДР у державі, незважаючи на будь-які труднощі та перешкоди. Щойно ефемерне поки що «зелене світло»  перетвориться на реальні кроки із наведення ладу у царині дорожнього руху, ми будемо готові докласти усі необхідні зусилля задля того, аби на вулицях та автошляхах України панували порядок, законність та безпека.