Дорожня статистика не радує: більше ДТП, більше загиблих

Українською поліцією та експертами державного  Моторного транспортного б`юро підбито перші, поки що проміжні підсумки стану аварійності на автомобільних шляхах держави за 9 місяців поточного року. Дані, скажемо відверто, геть невтішні. Поза всяким сумнівом, вони є приводом у черговий раз замислитися над тим, чому ситуація із дорожньою безпекою в Україні невпинно погіршується – замість того, аби змінюватися на краще. У чому ж причини такої негативної тенденції?

 

Згідно даних патрульної поліції України, загальна кількість ДТП, що трапились за 9 місяців 2019 року – 114 769. Це на 6,2% більше, ніж за аналогічний період року минулого. Збільшилось і число загиблих в ДТП: 2369 осіб втратили життя з 1.01 по 30.09.2019 на автодорогах. Це теж більше, ніж було роком раніше, на цілих 6,5%. Фахівці у галузі автомобільного страхування уточнюють протягом перших 9 місяців поточного року маємо вдержаві  18 400 ДТП  саме із потерпілими, таких де постраждали люди, що отримали травми різного ступіню тяжкості, або ж навіть і загинули.  Проаналізувавшу поліцейську статистику, страхувальники змогли виділити найбільш розповсюджені причини автопригод, що забирають людські життя. Це:

 

 

  1. Перевищення безпечної швидкості — 474 загиблих (+4%);
  2. Порушення правил маневрування — 155 загиблих (+20%)
  3. Виїзд на зустрічну смугу — 110 загиблих (+18%);
  4. Управління автомобілем у нетверезому стані — 72 загиблих (+14%);
  5. Перевищення встановленої швидкості — 53 загиблих (+23%);
  6. Порушення правил обгону — 48 загиблих (+92%);
  7. Перехід вулиці у забороненому міцсці — 42 загиблих (-17%);
  8. Вихід пішоходів на проїзжу частину — 36 загиблих (0%);
  9. Порушення правил проїзду перехрестя — 34 загиблих (-20%);
  10. Недотримання встановленої дистанції — 30 загиблих (-31%).

 

Ці стаатистичні викладки потребують деяких пояснень. Як бачимо, головним «вбивцею» українських водіїв лишається швидкість. Кількість тих, для кого « шалений драйв» (п.1) або ж просто нехтування встановленими обмеженнями (п.5) стали останніми помилками в житті, на жаль, як бачимо, зростає. До речі, «перехід» навіть ДТП із пішоходами, шо опинилися не в той час і не в тому місці (п.п. 7 та 8) у розряд смертельних теж має пряму залежність від швидкості транспортного засобу із яким їм не пощастило «перетнутися», Як, загалом, і всіх інших згаданих вище пригод, викликаних грубим нехтуванням основних вимог Правил дорожнього руху. Чим більша швидкість – тим більша небезпека загибелі учасників ДТП.

 

На превеликий жаль, ця аксіома поки що не дійшла до свідомості великої кількості вітчизняних водіїв. Найнадійнішим «щепленням» від звички «ганяти із вітерцем», наражаючи на небезпеку себе та оточуючих може стати запровадження систем фото- та відеофіксації порушень ПДР. Електронні комплекси дуже швидко доведуть вітчизняним «шумахерам», що перевищення швидкості – то є занадто дорога забавка. Нехай вже розплачуються грошима, а не життям. Може, замисляться? Компанія «Українські системні інновації» наполегливо працює та працюватиме надалі задля того, аби хоча б в найближчому майбутньому у статистичних даних стосовно ДТП  по Україні, нарешті, почали б з`являтися «мінуси» замість смертельних «плюсів».