США відмовляються від Hikvision. А Україна?!

7 жовтня нинішнього року  Міністерство торгівлі США розширило санкції  щодо компанії Hikvision. Цей китайський вендор, разом із деякими іншими та  ведучими ІТ-стартапами КНР відтепер внесені до так званого Entity List – переліку компаній, котрим заборонено закупати компоненти, ПЗ и інші технології у США без спеціального дозволу американської влади. В Вашингтоні заявили, що торгівельні рестрікції накладено на организації, котрі є "причетними до  порушень прав людини та и репресій по відношенню до  уйгурів, казахів та інших представників мусульманської меншини в КНР".

 Втім, це не початок, а лише продовження процесу «вигнання» продукції Hikvision із Сполучених Штатів. Нагадаємо, там іще в 2018 році було прийнято закон про асігнування на національну оборону (National Defense Authorization Act, NDAA), котрий суворо забороняє американським держустановам  закупати обладнання цілого ряду китайських виробників, зокрема й Hikvision. Обмеження  по відношенню до апаратури китайських вендорів у Вашингтоні поясняюють тим, что її присутність на військовихх об`єктах,  у поліцейських управліннях,  та в інших критично важливих місцях створює вразливості, котрі можуть бути використані  владою КНР. Відповідно, державним відомствам слід не лише негайно припинити закупівлі такого обладнання, але й не поновлювати контракти, що вже існують і згідно яких передбачено використання відокамер, що зроблені в Китаї.  Хоча прямої вимоги прибрати ті камери, що вже працюють в тексті NDAA немає, цілком зрозуміло, що саме це відповідало б духу на сенсу законодавчого акту.

 Втім, як виявилось, проблема полягає в тому, що деякі «державні мужі» до того часу вже примудрилися понаставити китайських відеокамер де тількі можна, і, що найголовніше – де не можна...  Згідно даних компанії Forescout, що спеціалізується саме на інформаційній  безпеці, станом на жовтень 2019 року китайскі камери спостереження і надалі працюють у більш, ніж  2700 федеральних державних установах. Скоріше за все, реальна цифра є набагато вищою, оскільки контракти на моніторинг власних мереж із  Forescout укладають  не всі організації. До того ж,  не всі клієнти компанії щиро та відверто діляться даними щодо своєї інфраструктури. Наприклад, у будівлі одного из громадських департаментів,  назву якого Forescout не оголошує, працює 4277 камер відеоспостередження. З  цієї кількості 659 або близько 15% вироблені Hikvision та іншими компаніями, пристрої яких заборонені для держзакупівель.

Причина подібної «неслухняності» є дуже простою – за словами державних службовців,  зволікання із повниою відмовою від  китайського обладнання пов'язано  із чималенькими додатковимии затратами та важкістю заміни цих пристроїв. В той же час  спеціалисти у галузі  кибербезпеки неодноразово висловлювали занепокоєність щодо камер Hikvision, котрі мають приховані «бекдори» та інші вкрай небезпечні вразливості та «сюрпризи». Напевно, Україні було б краще ретельно вивчити цей не дуже вдали досвід Сполучених Штатів, аби зробити винсовки щодо того, до яких поганих  наслідків може призвести нерозбірливість у виборі партнерів у галузі запровадження систем відеоспостереження. Втім, деякі державні структури в нашій країні і досі виявляють геть незрозумілу прихильність до продукції Hikvision, котра вже стала «персоною нон грата» у США. Чи ж варто займатися впровадженням техніки, котру  згодом доведеться піддавати заміні – ще й із великими труднощами та витратами?

 Компанія "Українські системні інновації" виступає за широке та якнайшвидче впровадження в нашій державі систем фото- та відеофіксації порушень ПДР та інших технологій, котрі працюватимуть  заради збереження життя та здоров`я громадян,  виконання Закону. Але ж, напевно, усі технологічні комплекси, котрим ми прагнемо довірити найдорожче – власну безпеку, та безпеку держави, мають бути не сумнівними виробами, від яких відвертається цівілізований світ, а виключно вітчизнаними розробками та продуктами.