Розумні туалети?! Ні, це вже занадто…

«Інновації по-британські» у сфері забезпечення громадської безпеки та суспільної моральності не лише вражають, але іноді й шокують. У своєму прагнення  за допомогою сучасних технологій убезпечити все й усюди мешканці Туманного Альбіону, здається, подекуди, як кажуть, «передають куті меду». Так, у приморському містечку Порткоул в Уельсі місцева влада вирішила встановити громадські туалети зі спеціально вбудованою системою, яка б завадила не лише вживати наркотики, але й займатися сексом в публічному місці. Втім, захвату у місцевих мешканців ця інновація  аж ніяк не викликала.

Новинку побудовано на застосуванні  технології, котра буде реагувати на присутність в кабінці більше однієї людини. Визначатиметься це, ясна річ за вагою, котру прийме на себе підлога «розумної вбиральні». Більше того - спеціальні датчики руху, які відстежують підозрілу активність, вживатимуть заходи та обливатимуть порушників холодною водою. Також система буде видавати сигнал тривоги і відкриє двері. Крім того, новітня технологія простежить, щоб відвідувачі не затримувалися в туалетах занадто довго. Якщо хтось раптом засне всередині, система зробить попередження, а потім вимкне світло та опалення всередині.

Як було сказано вище, місцеві мешканці поставилися до ідеї м’яко кажучи, прохолодно. Багато хто вважає, що $ 200 тисяч, котрі були витрачені із міського бюджету на встановлення «розумних» туалетів можна було б пустити на реалізацію набагато більш корисних проектів.  «Розумні» туалети вже критикують в соцмережах і називають їх принизливими. Зокрема, користувачі не розуміють, як лише по одній по вазі можна визначити, чи одна людина в кабінці чи все-таки двоє – дехто з відвідувачів вбиральні може страждати зайвою вагою. І що, через це він має отримати холодного «душу»?! До того ж деяким людям дійсно потрібна стороння допомога, отже «туалет-шпигун» - це не самий інклюзивний винахід, котрий не враховує проблеми людей з особливими потребами.

Компанія «Українські системні інновації» навіть не може уявити собі можливість участі у розробках, котрі перебувають на межі втручання у найінтимніші сфери особистого життя людей. Замість експериментів із сумнівними проектами ми наполегливо працюємо над реальними справами – забезпеченням безпеки всіх українців, захистом їх здоров’я та життя.