Смертельна перевірка – чи можна було уникнути трагедії?

Днями в Україні сталася пригода, котра зайвий раз надзвичайно промовисто свідчить про необхідність якнайшвидшого впровадження в державі автоматичних систем фіксації порушень правил дорожнього руху. Жахливого та безглуздого випадку, де «винуватцями» є трагічний збіг обставин та недосконалість вітчизняної системи боротьби із порушниками ПДР, цілком можна було б уникнути…

18 серпня на автодорозі  Київ — Харків — Довжанський екіпаж патрульної поліції зупинив  автомобіль KIА. Зупинку було здійснено на цілком законних та вагомих підставах: водій порушував правила дорожнього руху  - зокрема, здійснив обгін на перехресті. Втім, далі події розгорталися за цілком несподіваним сценарієм… Під час перевірки документів водійського посвідчення у нього при собі не виявилося, однак чоловік заявив, що у машині є інший документ, що нібито цілком переконливо засвідчує його особу. Патрульні не мали нічого проти того, аби ознайомитися з цим документом і порушник попрямував до автівки…

Втім, цілком спокійно діставшись транспортного засобу та відкривши задні дверцята, він несподівано впав на землю. Звичайна перевірка документів перетворилася на трагедію. Ось як розповів про це один з поліціянтів – безпосередніх учасників події: «Водій направився до свого автомобіля, щоб дістати вказаний документ, однак, відкривши задні праві дверцята авто, чоловік зненацька впав на землю та почав хрипіти. Наш наряд одразу розпочав надавати домедичну допомогу та викликав «швидку. Проте, врятувати чоловіка не вдалося, медики, що  прибули на місце події, змогли лишень констатувати смерть…»

Як повідомила згодом дружина померлого водія, чоловік мав хронічні хвороби серця. Можемо припустити що  саме спілкування із правоохоронцями, що відбувалося за вкрай невигідних для нього обставин якраз і стало тою самою «останньою краплиною», що вкоротила бідоласі життя. Департаментом патрульної поліції розпочато службове розслідування, на час якого патрульні екіпажу відсторонені від виконання службових обов`язків. Втім, чи можна звинувачувати їх у тому, що сталося? Поліцейські, як не як, виконували свої службові обов’язки та не могли знати про проблеми зі здоров’ям у померлого водія.

Сценарій цієї історії міг би бути іншим… При автоматичній фіксації порушень ПДР, водій отримав би повідомлення про безпристрасно зафільмоване порушення. Це навряд чи викликало б у нього настільки ж сильний стрес, як той, що стався на дорозі та став смертельним… Компанія «Українські системні інновації» своєю наполегливою працею задля запровадження автоматичної фіксації порушень ПДР прагне рятувати людські життя – зокрема, і через унеможливлення подібних трагічних ситуацій.