Введеня в Україні відеофіксації порушень ПДР: вже за півкроку!

Днями у прямому ефірі одного з одного з вітчизняних телеканалів відбувся виступ начальника Головного сервісного центру МВС України пана Владислава Криклія. Шановний посадовець повідомив цілу низку речей, котрі мають надзвичайно важливе значення не лише для водіїв та автовласників України, але й, стосуються, без жодного перебільшення,  кожного з її громадян. Отже:

Перш за все, на пряме питання - коли в Україні, нарешті запрацює система відеофіксації порушень ПДР, пан Криклій дав чітку відповідь: «До кінця року. Модель життєздатна». За його словами, на часі лише  питання технічної реалізації: «Київ уже закупив 10 камер, їх встановили у 10 локаціях і погодили з поліцією. Інші міста поки що чекають». Від себе зазначимо – на що ще чекати, коли кожен день по всій державі гинуть та калічаться у ДТП люди, незрозуміло! Втім, будемо сподіватися, що це незрозуміле очікування, врешті-решт, закінчиться і місцеві можновладці таки перейдуть до конкретних дій, аби порятувати наших співгромадян…

Також начальника Головного сервісного центру МВС України повідомив ще декілька надзвичайно важливих моментів. Згідно  його заяви, вже до кінця нинішнього року в Україні водії почнуть отримувати листи-повідомлення про штрафи за порушення ПДР. Також для порушників буде введена система штрафних балів. Криклій повідомив, що у порушників «спочатку будуть віртуальні бали відраховуватися, надалі буде повноцінний адмінштраф, коли ти вичерпав 150 балів». Він уточнив, що штрафи можна побачити в електронному кабінеті водія і оплатити їх: «Штраф накладається на власника авто, але власник може повідомити, хто був за кермом. Плюс з'являється така новела як «належний користувач». Це особливо важливо для юридичних компаній, для лізингових компаній, для прокатних організацій. Вони її вносять в електронний кабінет, в реєстр, і ми будемо штрафувати безпосередньо того, хто був за кермом», – розповів  посадовець.

«Буде кілька способів інформування порушника. Перший – за місцем проживання, другий – смс-повідомлення на телефон, третій – в електронний кабінет водія ви можете зайти та ідентифікувати, які були порушення – як автоматична, так і не автоматична відеофіксація», – пояснив Криклій . При цьому він заявив що всі зазначені вище нововведення мали запрацювати ще два роки тому, проте нормативно-правову базу для них створили лише зараз.

Що ж, маємо надію на те, що цього разу справу надзвичайної ваги, спрямовану на збереження здоров’я та життя громадян України – запровадження сучасних методів боротьби із порушеннями правил дорожнього руху,  буде, нарешті, доведено до кінця. Компанія «Українські системні інновації» вже активно співпрацює із державними структурами у цій царині і готова докласти максимум зусиль задля  того, аби на автошляхах та вулицях України  панували Закон та безпека.