Карколомні «пригоди» українських водіїв. Де край?!

Останнім часом на вітчизняних автошляхах та вулицях міст і сіл України все частіше трапляються  речі, котрі виглядали б захопливо та вражаюче хіба що в якому-небудь голлівудському бойовику, чи фільмі-катастрофі. Реальне життя  –  аж ніяк не знімальний майданчик  блокбастеру,  де все, що відбувається – лише гра. Тут б’ються справжні, а не спеціально облаштовані для зйомок автівки, і, що  найголовніше, карколомні «трюки», і на превеликий жаль «смертельні номери» виконують не каскадери з дублерами, а наші співгромадяни, котрі після страшних аварій вже не встануть, аби взяти участь у наступному дублі...  

29 липня в селі Станіславчик у Вінницькі області водій автомобіля Opel Vectra 28-річний житель Шаргородського району. Попередньо встановлено, що чоловік не впорався  з керуванням на заокругленій ділянці дороги, з’їхав в кювет та  врізався в електроопору. Дивом ніхто не загинув, але  внаслідок аварії постраждали дві пасажирки 60 та 65 років.  Потерпілі з різного ступеню травмами госпіталізовані до районної  лікарні. 30 липня біля села Лопушине Закарпатської області 32-річний його мешканець рухаючись на вантажному автомобілі лісовою дорогою, не впорався з керуванням та перекинувся в річку. Від отриманих тілесних ушкоджень водій помер на місці події.

Того ж-таки 30 липня в селі Попівка Красноградського району Харківської області водій автомобіля Opel Vectra, перебуваючи в нетверезому стані, перевищив швидкість та врізався в дерево. В результаті травми отримали 41-річний водій та 56-річна пасажирка. Чоловіка з струсом головного мозку (як не дивно, але ж лікарі встановили його наявність у горе-водія!) госпіталізовано до лікарні. Жінка отримала перелом променевої кістки та від госпіталізації відмовилася. Набагато менше повезло 44-річному чоловікові, котрий вчинив такий самий «трюк» біля села Чабанське в Одеській області. Водій не впорався з керуванням, в результаті чого легковик з'їхав у кювет і врізався в дерево. Від отриманих травм чоловік загинув миттєво.

Втім, усі рекорди із «кінематографічності» дорожньої пригоди було побито у Чернігові. Там 29 липня під час денної зміни копи отримали орієнтування на автомобіль ВАЗ – 21099. Поліцейські помітили легковик на вулиці Курській і намагалися зупинити водія, звернувшись до нього за допомогою гучномовця. Також копи включили проблискові маячки червоного і синього кольорів і сирену. Водій мало того, що не зупинився, але й  помчав з іще більшою швидкістю. В надії сховатися від інспекторів, «каскадер» заїхав у дворову територію провулку Мінського. Саме там його дурнуваті витівки припинилися після того, як автівка влетіла в бетонну огорожу, протаранивши котру, застрягла намертво. В крові водія знайшли 3,62 проміле алкоголю. Незважаючи на ДТП, чоловік від медичної допомоги відмовився. Замість «Оскару» трюки у його виконанні  було відзначено відразу трьома адміністративними протоколами: за ч.1 ст.130 (керування в стані сп'яніння), по ст.124 (порушення правил дорожнього руху, що спричинило ДТП) і по ст.122-2 (невиконання вимог про зупинку) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Як же припинити це «смертельне кіно» на автошляхах України? Єдиний вихід тут – негайне встановлення  по всій державі комплексів автоматичної фото- та відеофіксації  порушень ПДР. Компанія «Українські системні інновації» наполегливо працює над тим, щоб для всіх, хто нехтує ними, перетворюючи дорожній рух на каскадерські змагання, пролунав нарешті вигук: «Стоп, знято!» Кінець фільму…