Пішоходи в Україні нехтують ПДР та власним життям

Пресслужба Департаменту патрульної поліції Національної поліції України оприлюднила статистику, котра дозволяє зробити невтішний висновок – проблеми й біди на автошляхах нашої держави, на вулицях її міст та селищ створюють не лише самі автомобілісти. Громадяни, которі не мають жодного транспортного засобу та пересуваються, як кажуть, «на своїх двох» також несамовито «додають жару». Згідно з даними правоохоронців, лише з початку поточного року станом на кінець червня в Україні було складено 90 432 адміністративних матеріалів за порушення правил дорожнього руху пішоходами.

 

За  твердженням правоохоронців, з початку року за участю пішоходів зареєстровано 3976 випадків ДТП і 3619 ДТП з постраждалими. Зокрема, збільшилася кількість ДТП з вини дітей: з початку року зафіксовано 290 дорожньо-транспортних пригод, в яких загинули 4 дитини і постраждали 134, що на 26-30% більше, ніж у першому півріччі 2018 року. У статистиці ДТП лідирують зіткнення транспортних засобів (4295) та наїзд на пішохода (3619). Найчастіше причиною скоєння ДТП є перевищення швидкості (2359 аварій), на другому місці - порушення правил маневрування (1420 ДТП) і порушення правил проїзду перехресть (702 ДТП). Водіння у нетверезому стані з початку року призвело до 608 аварій.

 

Звісно ж, така ситуація не може не мати жахливих наслідків - за 2018 рік на дорогах України загинуло більше 3 тис. громадян, ще понад 30 тис. дістали травми. При цьому поголовна більшість ДТП в Україні була спричинена водіями.  На превеликий жаль, подібні випадки трапляються і понині -  так, 29 липня близько опівночі  в Одесі на вулиці Агрономічній сталася смертельна ДТП. Горе-водій забрав життя пішохода, який йшов вздовж дороги. Ним  виявився 49-річний мешканець Харківської області, котрий помер на місці події.   Водій-вбивця хутко зник з місця скоєння злочину. Зараз співробітники поліції встановлюють особу водія автомобіля. Отже, маємо черговий випадок безкарності через недостатнє технічне оснащення міста приладами фото- та  відеофіксації порушень ПДР.

 

Навести лад на дорогах та вуляцях держави,  повернути повагу до  ПДР з боку як водіїв автотранспорту, так і всіх без винятку інших учасників дорожнього руху, зробити покарання за їх порушення невідворотнім та швидким можливо лише за умови повсемісного введення в дію комплексів відповідної автоматичної фіксації таких подій. Компанія «Українські системні інновації» робить все можливе задля того, аби спокійно та безпечно в Україні могли почувати себе всі – і автомобілісти, і пішоходи.