Найкращі «ліки» від хабарів на дорогах - введення автоматичної фіксації порушень ПДР

Однією з препон у боротьбі, що точиться в нашії країні із порушеннями правил дорожнього руху, по сьогодні лишається таке ганебне та потворне явище, як корупція. Час від часу розголосу набувають ситуації, в яких порушники ПДР намагалися уникнути відповідальності за скоєне найпростішим шляхом – давши правоохоронцям хабара. На жаль, не всі такі спроби лишаються марними, що, в свою чергу, веде до відчуття безкарності та скоєння нових порушень, аж до ДТП із тяжкими наслідками. Як подолати цю проблему? Рішення існує, і воно є досить простим та однозначним.

Так, на Полтавщині нещодавно засуджено 44-річного чоловіка, котрого співробітники патрульної поліції зупинили за порушення правил дорожнього руху. Водій, побоюючись накладення штрафу та вилучення автівки, а також застосування більш суворого покарання, у зв'язку з тим, що раніше відносно нього було складено адміністративний протокол за вчинення адміністративного правопорушення передбаченого ч. 1 ст.130 КУпАП (керування транспортним засобом в стані алкогольного сп’яніння) з вилученням водійського посвідчення, запропонував поліцейським хабар у розмірі 2 тисяч 550 грн. Його дії суд кваліфікував за ч. 1 ст. 369 (надання службовій особі неправомірної вигоди, за вчинення дій службовою особою в інтересах того хто надає таку вигоду з використанням наданої їй влади чи службового становища) КК України та призначив покарання у виді штрафу розміром у 8 тис 500 грн.

Аналогічний випадок трапився і на Буковині, де п`яний водій, котрого патрульні зупинили посеред ночі поблизу кордону з Румунією за порушення правил дорожнього руху, перебуваючи у салоні службового автомобіля працівників поліції, намагався дати правоохоронцю хабар в сумі 50 доларів та 100 румунських леїв, що еквівалентно майже двом тисячам гривень.Суд визнав чоловіка винним у наданні неправомірної вигоди та призначив йому штраф у сумі 8 тисяч 500 гривень. Крім того, вилучену валюту суд конфіскував у дохід держави.

Втім,як не гірко це визнавати, правоохоронці поки що не завжди виявляють чесність та принциповість, що приводять хабарників на лаву підсудних. Прокуратура Харківської області затвердила підозри двом співробітникам Вовчанського відділу поліції за фактом отримання хабара (ч.3 ст.368 КК України)."Старший сержант і сержант поліції вимагали та отримали кошти від водія за непритягнення до адміністративної відповідальності", - йдеться в повідомленні обласної прокуратури.За даними прокуратури, співробітники сектору реагування патрульної поліції налагодили схему отримання "додаткового заробітку" - під час виконання своїх службових обов'язків вони зупиняли місцевих водіїв і провокували їх на надання хабара. Досудове розслідування проводить слідче теруправління ДБР.

Як бачимо, впевненість у тому, що навіть за умови найтяжчих порушень ПДР існує можлдивість «вирішити питання» за гроші та поза Законом, ще живе у деяких вітчизняних водіях. І не лише в них одних... Єдиним засобом навіки позбутися «примари» хабарництва, котра досі блукає автошляхами України має стати щільне їх перекриття комплексами автоматичної фото- та відеофіксації порушень правил дорожнього руху. Сучасні комплекси автоматичної фіксації є не лише «розумними», вправними та влучними – вони ще й являють собою зразок абсолютної непідкупності. Компанія «Українські системні інновації» працює над тим, щоб подолати на відчизняних дорогах не лише аварійність, а й корупцію також.