Нова формула безпеки: Дорога автівка + неповага до ПДР = десятикратний штраф

10 депутатів Верховної Ради від фракції «Слуга народу» пропонують парламенту збільшити штрафи вдесятеро за порушення правил дорожнього руху для власників елітних авто. До парламенту внесений законопроект №7026, у якому йдеться про те, що власників автомобілів, вартість яких перевищує 85 тисяч доларів, штрафуватимуть у десятикратному розмірі.

У пояснювальній записці до нього зазначено, що метою змін є підвищення відповідальності на дорозі для власників елітних автомобілів. Далі автори зазначають, що законопроектом передбачено запровадження поняття «елітний транспортний засіб» – легковий автомобіль, середньоринкова вартість якого перевищує 375 розмірів встановлених законом розмірів мінімальних заробітних плат (включно). Від 1 січня розмір мінімалки в Україні 6 500 грн, таким чином елітний автомобіль, якщо ціна складає 2 437 500 грн. Тобто приблизно 85 тисяч доларів США.

Далі автори пишуть, що середньоринкова вартість елітних транспортних засобів буде визначатися Міністерством економіки України за методикою, затвердженою урядом. Ці переліки до 1 лютого кожного року будуть розміщуватися Міністерством економіки України на своєму офіційному веб-сайті сайті.

Законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУАП) та Кримінального кодексу України (КК) та збільшити у 10 разів розміри штрафів, які передбачені КУАП за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, порушенні правил дорожнього руху, вчинені при керуванні елітним транспортним засобом.

Збільшити в 10 разів розміри штрафів пропонують за порушення за Адміністративним кодексом, а саме: за керування авто у стані алкогольного, наркотичного сп'яніння (ст. 130), за порушення водієм правил керування транспортним засобом, правил користування ременями безпеки або мотошоломами (ст. 81), за порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг (ст. 124), за перевищення встановлених обмежень швидкості руху, за проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху та порушення інших правил дорожнього руху (ст. 122) та ст. 80, 121-1, 122-2, 122-4,123, 124-1, 126, 128.

Збільшити вдвічі розміри штрафів пропонують за порушення за Кримінальним кодексом: порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, що керують транспортними засобами (ст. 286), випуск в експлуатацію технічно несправних транспортних засобів або інше порушення їх експлуатації (ст. 287), знищення, підробка або заміна номерів вузлів та агрегатів транспортного засобу (ст. 290).

Наприклад, на сьогодні перевищення швидкості в населених пунктах більше ніж на 20 км/год карається штрафом у 340 гривень, тобто для власників елітних автомобілів ця цифра складатиме 3 400 гривень. За керування без прав передбачено штраф 3 400 гривень, для елітних автомобілів ця цифра буде 34 тисячі гривень.

Пропонується встановити, що закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію з 1 січня 2023 року, але не раніше дня введення в дію Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо зниження оподаткування соціальних автомобілів та підвищення оподаткування елітних автомобілів».

Що ж, Компанія «Українські системні інновації» лише має нагоду черговий раз зазначити: «Закон суворий, але то є закон!» Велика вартість транспортного засобу аж ніяк не є підставою для порушення його власником Правил дорожнього руху. Але, нажаль, не всі наші співвітчизники осягнули цю істину. Отже, тепер їм доведеться зіткнутися з іншим правилом: «Маєш дорогу автівку? Тож будь удесятеро відповідальніший!» Або – плати удесятеро більше.