Їзди за правилами! Ні? Сплачуй штрафи! Теж ні?! Тоді віддай автівку!

На сьогодні у всьому цивілізованому світі кожен власник автомобілю має зробити свідомий вибір: або дотримуватися ПДР, або ж регулярно сплачувати штрафи за їх порушення. Втім, в нашій країні до останнього часу було чимало «розумників», котрі, як їм здавалося, знайшли свій, неповторний шлях: і правил не дотримуватися, і грошей не платити. Але їх час, судячи з усього, закінчився:  на теперішній момент Державна виконавча служба України вилучила  вже близько 200 автомобілів у водіїв-боржників, які не сплачували штрафи за суттєве перевищення швидкості.

«На сьогодні у боржників вилучено трохи менше ніж 200 автомобілів. З них 90% власників вилучених авто сплатили штрафи, 10% чекають на примусову реалізацію транспортного засобу. Наразі ще не реалізували жодного вилученого автомобіля, оскільки їх «викуповували» власники, погасивши заборгованості за отримані штрафи. Та й можна припустити, що мова йде про некритичні суми боргів для таких водіїв, бо ж якщо людина дозволяє собі значно перевищувати швидкість, накопичувати несплачені штрафи, то вона може собі дозволити їх сплатити. Просто не робить цього», – розповів  заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Андрій Гайченко.

За його словами, найчастіше автомобілі вилучають у Харкові та Києві. «З Харкова, власне, ми почали, бо там сталися найрезонансніші ДТП, що і стало поштовхом до цієї ініціативи. Взагалі кількість порушень правил дорожнього руху в певному місті співставна з кількістю мешканців у ньому. Тому це не означає, що у Києві чи Харкові найбільше порушників правил дорожнього руху, просто це міста-мільйонники», – пояснив урядовець.

Також він повідомив, що заборгованості з несплати штрафів за порушення правил дорожнього руху іноді сягають 100 тисяч гривень. «Іноді борг становить 10 тисяч гривень, 20 тисяч, 50 чи 100. Найбільша сума, погашена боржником за накопичені штрафи за порушення правил дорожнього руху, становить близько 150 тисяч гривень. Одна людина «назбирала» 150-200 штрафів! І уявіть собі: всі – за перевищення швидкості. Це хіба не стиль життя?», – зауважив Гайченко.

Із цим твердженням важко сперечатися. За даними ураїнського сервісу Штрафи UA можна скласти цілий список «рекордсменів» у порушенні ПДР, який відкриває водій, що отримував новий штраф практично кожні три дні протягом року та за 2021 рік зібрав 117 штрафів на одне авто. Інший водіїв отримав 103 штрафи на один автомобіль протягом року. Щоправда, він всі їх сплатив. А ось лідером за кількістю штрафів можна визнати водія, який примудрився отримати на один автомобіль 48 штрафів на день.

Компанія «Українські системні інновації» має власну думку: такого ганебного «стилю життя» ми повинні позбутися якнайскоріше. Бо ціна хизуванню його прихильників потужністю та швидкістю їхніх  автівок – це чиїсь життя. І якщо для того, аби вилікувати цю «хворобу» потрібні дійсно жорсткі заходи – то так тому і бути. У справі забезпечення дорожньої безпеки немає місця половинчастим рішенням та потуранню порушникам.