До «КАСКАДів» звикли? Тож зустрічайте «Фантоми»!

З 25 січня на українських дорогах з’являться так звані «фантомні патрулі» - поліцейські автомобілі без розпізнавальних знаків, що будуть слідкувати за дотриманням ПДР та повідомляти патрульним інформацію про порушників.  Про це повідомляє: прес-служба МВС України.

Автівки у складі «фантомних патрулів» матимуть оснащення для фіксації швидкості як під час руху, так і у разі, якщо такий патруль стоїть на місці.  У разі виявлення правопорушення будуть записані номерні данні та проведена перевірка за базою даних.  «Не секрет, що наразі це автомобіль Skoda Kodiaq без розпізнавальних знаків поліції. Зрозуміло, що надалі марки та моделі авто не називатимемо відкрито, бо це суперечить концепції використання таких комплексів», - повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

 Спецавтомобіль сертифікований за модулями «В» та «F» і унормований з усіма вимогам ДСТУ-8809:2018 Національного стандарту України й здатний до фіксації порушень ПДР. Отримані у результаті перевірки дані будуть відправлятись до системи автоматичної фіксації, яка після опрацювання автоматично сформує постанову про адміністративне правопорушення.  Після цього порушник, чи то власник авто, або користувач, буде притягнутий до відповідалальності. 

Так, перевищення швидкості та інші пов’язані з ним правопорушення будуть фіксуватись в автоматичному режимі без необхідності зупинки авто правопорушника.  Не в автоматичному режимі фіксація порушень ПДР здійснюватиметься спецавтомобілем за допомогою двох відеокамер, якими він оснащений. Як правило, це буде відбуватися досить рідко і стосуватиметься лише найзухваліших і найнебезпечніших для учасників дорожнього руху порушень ПДР, які будуть помічати інспектори під час патрулювання фантому.

У МВС повідомляють, що метою нововведення є покращення стану дорожнього руху та ефективна фіксація правопорушень.  Станом на сьогодні в Україні чотири спецавтомобілі-«фантоми» готові до патрулювання. Цього року заплановано закупівлю 30 таких спецавтомобілів, а 2023 року - 110.

Компанія «Українські системні інновації», як і завжди вітає та підтримує будь-які кроки, що спрямовані на підвищення рівня безпеки на автошляхах нашої держави. Притєднуємося до твердження, котрим завершується офіційне повідомлення МВС про введення в дію «Фантомів»: «Сьогодні ми зробили ще один важливий крок до нашої мети — зменшення загиблих та потерпілих на українських дорогах».