Не хочете сплачувати чужі штрафи? Легкий вихід існує!

Свого часу чи не однією з головних «гарячих тем» у палких дискусіях, що точилися навколо введення в Україні системи автоматичної фіксації порушень ПДР, була юридична колізія, через яку штрафи, що біли отримані через її застосування, могли надходити власникам автівок, а не особам, котрі фактично вчинили порушення. Деякі «особливо розумні» правники через це виступали чи не за відмову від автофіксації, як такої, вдаючи, що опікуються «порушенням прав громадян».

Як виявилося, із цієї, дійсно неоднозначної ситуації існує вихід – причому досить простий та зрозумілий для кожного. Віднині в Україні призначити належного користувача на авто можна навіть не виходячи з дому, щоб у разі автоматичної фото- або відеофіксації порушень правил дорожнього руху штрафи отримувала саме ця особа.Замовити послугу може особа, яка бажає стати відповідним користувачем. Для цього потрібно:

Авторизуватися в Електронному кабінеті водія за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП, раніше ЕЦП), BankID або MobileID. Вибрати зі списку послугу «Керування відповідним користувачем». Ввести VIN-код транспортного засобу, належним користувачем якого особа хоче стати, та перевірити правильність інформації про транспортний засіб, що видається системою.

Вибрати основу для належного використання: домовленість із власником; довіреність на право використання ТЗ; договір оренди, найму чи позички; договір фінансового чи оперативного лізингу. Ввести e-mail та телефон власника авто. Перевірити свої дані та при необхідності прикріпити скан копії довіреності або договору, що є підставою для належного використання. Підписати створену заявку за допомогою кваліфікованого електронного підпису.

Наступним етапом є отримання листа власником з посиланням на онлайн заяву особи, яка призначається належним користувачем. Власник авто повинен перейти за посиланням та дати згоду на це призначення.

Ось і все! У випадку порушення Правил дорожнього руху повідомлення про штраф отримає саме той, хто його вчинив. І ніякої колізії, як бачимо… Компанія «Українські системні інновації» з даного приводу має нагоду зазначити: будь-яке проблемне питання може бути вирішене легко і у правовому полі – варто лише докласти не так вже й багато зусиль, та застосувати сучасні технології. Перевірено практикою!