Неуважний платить двічі – як правильно сплачувати штрафи

Майже кожен водій стикається з необхідністю сплати штрафів за порушення ПДР. Та нерідко буває ситуація, коли сплата такого штрафу вчиняється з помилкою. Звичайно ж, краще за все просто не порушувати Правила дорожнього руху. Але якщо це вже сталося, розраховуватися із державою треба належним чином, аби не заробити додаткових проблем.

Найчастіше помилкою є те, що водій не зазначає номер постанови про накладення штрафу або номер виконавчого провадження у призначенні платежу. У таких випадках кошти хоча й потрапляють до державного бюджету, однак, не використовуються для погашення саме конкретного штрафу і залишаються «замороженими». Як наслідок – такий штраф розцінюється державними органами як несплачений.

Ще одним наслідком такої помилки стане подвоєння розміру штрафу та надсилання постанови про накладення штрафу для примусового виконання у відповідний відділ державної виконавчої служби. У межах виконавчого провадження до подвійного розміру штрафу додаються суми виконавчого збору та інших витрат виконавчого провадження. Крім того, може бути накладений арешт на банківські рахунки та майно, а також застосовані інші заходи примусового виконання постанови. Для виправлення ситуації доведеться звертатися до органів МВС, Казначейства, Державної виконавчої служби.

Існує щонайменше три способи оплати штрафів за порушення ПДР, які убезпечать від подібних ситуацій:

  • через касу банку або самостійно через систему інтернет-банкінгу / мобільний додаток банку, з обов’язковим зазначенням номеру постанови про накладення штрафу. Обираючи цей варіант, слід бути уважними та перевіряти правильність реквізитів, даних платника та призначення платежу, навіть якщо квитанцію формує касир банку.
  • через електронний кабінет водія. Для входу в кабінет потрібно авторизуватися через електронний підпис, або BankID, або MobileID.
  • через Opendatabot, за допомогою якого можна не тільки сплатити штраф, а й безкоштовно підписатися та отримувати щотижня сповіщення про нові штрафи за порушення ПДР. Для цього потрібно ввести податковий номер та номер авто. Це найбільш простий спосіб, оскільки не потрібно авторизуватися або перевіряти призначення платежу. Крім того, штраф у боті сплачується з одночасним повідомленням МВС про факт оплати, що прискорює його погашення.

Компанія «Українські системні інновації» звертається до співвітчизників: Не порушуйте ПДР! А коли вскочили в халепу – зробіть все належним чином, не витрачайте зайвого часу, нервів та коштів. І головне – зробіть єдиний вірний висновок: їздити треба за правилами!