Бали замість штрафів? Не поспішайте радіти…

До Верховної Ради України внесено проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законів України щодо впровадження обліку штрафних балів за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху» № 6502 від 05.01.2022.

Дехто вже поспішив зрадіти: авжеж, замість надокучливих «листів щастя» тепер матимемо якісь «віртуальні» бали, а до кишені лізти не доведеться! Одразу розчаруємо таких «оптимістів» - законопроектом передбачається запровадження системи нарахування штрафних балів за порушення правил дорожнього руху, зафіксованих не в автоматичному режимі. Отже, тим, хто потрапить під пильне око КАСКАДу, платити все ж доведеться. Щодо іншого законодавча новація виглядає таким чином:

Штрафні бали є величиною, встановленою Законом з метою визначення співвідношення між ступенем суспільної небезпеки окремих адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху та з метою прийняття обґрунтованого рішення про тимчасове зупинення дії посвідчення водія і повторного проходження повного курсу навчання за відповідними програмами водіями, які вчинили певну кількість таких правопорушень.

Це потягне за собою тимчасове зупинення дії посвідчення водія до моменту повторного проходження водієм повного курсу навчання за відповідними програмами та успішного складання теоретичного і практичного іспиту на знання правил дорожнього руху. Проектом закону пропонується встановити перелік правопорушень, передбачених КУпАП, за вчинення яких водієві нараховуються штрафні бали. Кількість штрафних балів залежить від рівня суспільної небезпеки таких порушень та становить від одного до п’яти балів за кожне правопорушення. Штрафні бали нараховуються у такій кількості:

В один бал оцінюються неправильне використання ременів безпеки і недотримання правил перевезення дітей. Два бали передбачені за перевищення швидкості на 20 км/год, порушення правил проїзду перехресть, обгону, зупинок громадського транспорту, недотримання дистанції, використання за кермом мобільного телефону. Три бали повинні нараховуватися за перевищення швидкісного режиму на 50 км/год, ненадання проїзду швидкій, пожежним, а також поліцейським машинам. Таке нарахування передбачено і за перевищення кількості пасажирів у маршрутному транспорті. П’ять балів – за втечу з місця ДТП, порушення правил проїзду через залізницю, а також за неправильне використання світлових і звукових сигналів.

Припинення дії прав водій може оскаржити в суді, але в процесі розгляду справи він їздити не зможе. Штраф за водіння після перевищення допустимого числа штрафних балів складе 3 400 гривень. Штрафні бали будуть анулюватися після 365 днів.

Що ж, у випадку, коли законопроект буде прийнято (а вірогідність цього є досить великою), у вітчизняних водіїв з’являться нові стимули до підвищення власної законослухняності та культури водіння. Компанія «Українські системні інновації» підтримує такі зміни – як і будь-які рішення, що спрямовані на підвищення дорожньої безпеки та збереження життя українців.