2021 рік став роком тріумфу автоматичної фіксації порушень ПДР в Україні

Добігає кінця непростий, напружений та продуктивний 2021рік. Для когось він став  часом втрат та поразок, а для когось – періодом здобутків та перемог. Система автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху в нашій державі саме цього року спромоглася перейти від стадії становлення та впровадження до етапу сталого та бурхливого розвитку. 2021-й, без найменшого перебільшення, був для неї роком тріумфу та справжнього прориву. Згадаймо разом – як це було.

Наприкінці 2020 року, 1 червня якого були введені в дії перші комплекси автофіксації – у Києві та Київській області, голова Національної поліції України Ігор Клименко наголосив, що в Україні працюють 28 таких комплексів. «На деяких ділянках автодоріг, де вони розміщені, кількість ДТП зменшилася втричі» - сказав тоді голова Нацполіції. Пізніше він уточнив:

Лише за перші п'ять днів роботи система автоматичної фіксації порушень ПДР тільки в столиці, де встановлено всього 20 камер спостереження, зафіксувала 200 тисяч порушень! По 10 тисяч на кожен КАСКАД! Про це повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький,  відзначивши, що з кожним днем, кількість випадків порушення водіями правил дорожнього руху знижується: «Під час тестування у деякі дні кількість порушень сягала понад сто тисяч. Якщо говоримо про перший день роботи системи, то це було 57 000, далі – менше».

Ось так ми починали. Підсумки 2020 року було підбито у Департаменті патрульної поліції МВС України. «За результатами роботи автоматичної фіксації адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху в автоматичному режимі з 1.06.2020 по 30.11.2020 поліцейськими винесено 1 143 491 постанову про накладення адміністративного стягнення за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксованих в автоматичному режимі». Станом на 28.12.2020, розмір адміністративних штрафів, зафіксованих в автоматичному режимі, склав 184 098 236 гривень (близько 184 мільйонів гривень).

2021 рік став часом звитяжної праці та стрімкого прогресу. Окрім столичного регіону система автофіксації почала опановувати всю нашу державу, котра конче потребує наведення ладу на її автошляхах. Усі ми пам’ятаємо стислі, неначе фронтові зведення, повідомлення: «встановлено 10 нових комплексів «КАСКАД», «понад 20 комплексів автоматичної фіксації запрацювали у чотирьох областях України» та інші подібні. Крок за кроком безпека та законність поширювалася нашою країною – там де на їх захисті ставали невсипучі електронні «вартові».

Сьогодні маємо всі підстави для того аби пишатися досягненим та казати: «Рік минув недарма!» Від Львову до Харкова та Донеччини, від Чернігівщини до Одеси та Миколаєва – скрізь несуть свою службу пильні та непідкіпні «КАСКАДи».Їх кількість протягом року зростала стрімко – 58, 97, більше 100, понад 200! Аж ось – 246 комплексів автоматичної фіксації порушень ПДР, які розташовані у 24 містах і 15 областях! Практично, десятикратне зростання протягом лише одного року.

Щодо оцінок із боку представників державної влади, то вони залишаються на найвищому рівні: «За рік роботи системи кількість ДТП із загиблими та травмованими у місцях, де встановлені камери автоматичної фіксації, знизилася майже на 65%» - це перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький. Такі ж дані наводить і перший заступник міністра внутрішніх справ України Євген Єнін.

Нажаль, нам ще є із чим боротися, маємо чому протистояти із тією ж силою та наполегливістю, що й у році, котрий вже минає.  З 1 червня 2020 року по нинішній час 135 комплексів автофіксації в населених пунктах (з 246 комплексів, встановлених в Україні) зареєстрували понад один мільйон (!)  порушень ПДР. Лише за 10 місяців 2021 року кількість ДТП в Україні збільшилася на 14% – до 154480 дорожньо-транспортних пригод. Найчастішими причинами ДТП  є перевищення швидкісного режиму. Отже, маємо широкий простір для діяльності.

Компанія «Українські системі інновації» має всі підстави вважати: «Минулого 2021 року для забезпечення безпеки українців, збереження їх життя та здоров’я зроблено чимало!» Але в наступному році маємо збільшити свої зусилля, аби успіхи та досягнення були ще більш вагомими та вражаючими!