2021 рік для водіїв України: «закручування гайок» чи наведення ладу? Частина ІІ

У 2021 році в нашій державі на законодавчому рівні було прийнято рекордну кількість змін, котрі стосуються  саме водіїв. Так склалося, що більшість нововведень має характер «контрольно-обмежувальних». Це - зміни штрафів та Правил дорожнього руху, певні обмеження та інше. Хтось вже почав волати про «диктатуру на дорозі». Отже, напередодні Нового року давайте згадаємо - що саме змінилося в нашій країні  і чи такі вже ці зміни «страшні»?

Наприкінці року, що минає в Україні почали показово конфісковувати автомобілі. Без машин лишаються водії, які мають несплачені штрафи за перевищення швидкості. Нововведення стосується тих водіїв, які не сплачують штрафи за «значне» перевищення швидкості. Поки що умовною «цифрою реагування» обрано перевищення швидкості у 150 км на годину. Тригером до такої радикальної позиції Мін’юсту у справах щодо боржників стали резонансні ДТП у Харкові, де, за попередніми даними Нацполіції, швидкість автомобілів порушників перевищувала позначку у 180 км на годину. Тому вилучення авто боржників, які перевищують швидкість у містах, розпочалося саме з Харкова. Першим під удар влади потрапив власник люксового Mercedes, який заборгував державі 80 тисяч гривень.

Вже до кінця цього року частина українців не матиме права їздити на автомобілях з механічною коробкою передач, якщо екзамен вони здавали на автомобілі з автоматичною трансмісією. «З 28 грудня у посвідченнях водія буде відмітка про складання практичного іспиту на авто з автоматичною коробкою передач у вигляді коду «78». З ним водії зможуть керувати авто лише з автоматичною коробкою передач, а за її відсутності – з будь-якою», – йдеться у повідомлені Головного сервісного центру МВС. Таке нововведення у відомстві пояснюють європейською практикою.

Втім, є й набагато приємніші нововведення. Так, наприклад на початку 2021 року Верховна Рада прирівняла цифрові водійські права в додатку «Дія» до паперових. Завдяки цьому нововведенню українські водії можуть пред'являти електронне водійське посвідчення, електронне свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та договір обов'язкового страхування поліцейським для посвідчення своєї особи і права на водіння. У майбутньому уряд також обіцяє онлайн розмитнення автомобілів. Ця послуга також діятиме у додатку «Дія».

У квітні 2021 року автомобілі почали ставити на облік відразу в автосалонах. Раніше цю процедуру могли проводити лише сервісні центри МВС. Покупець нового автомобіля може відразу після придбання отримати номерні знаки та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, не виходячи з автосалону. «Брати участь у державній реєстрації авто можуть суб’єкти господарювання незалежно від форми власності, які здійснюють оптову та роздрібну торгівлю транспортними засобами та стоять на обліку в Головному сервісному центрі МВС», – йшлося у повідомленні Головного сервісного центру МВС.

Отже, рік, з яким ми ось-ось розпрощаємось, був досить багатий на нововведення та різноманітні зміни. Як бачимо, далеко не всі вони мають «ускладнити життя» водіям та власникам автівок – як нинішнім, так і майбутнім. Загалом можна сказати, що Україна впевнено просувається у майбутнє – із більш суворим ставленням до порушень Закону, цифровізацією та впровадженням інновацій. Повною мірою це стосуються і усього, що пов’язано із автівками та дорожнім рухом. Робота компанії «Українські системні інновації» є невід’ємною частиною цього процесу. Докладніше про те, якою вона була 2021 року ми поговоримо наступного разу.