2021 рік для водіїв України: «закручування гайок» чи наведення ладу?

У 2021 році в нашій державі на законодавчому рівні було прийнято рекордну кількість змін, котрі стосуються  саме водіїв. Так склалося, що більшість нововведень має характер «контрольно-обмежувальних». Це - зміни штрафів та Правил дорожнього руху, певні обмеження та інше. Хтось вже почав волати про «диктатуру на дорозі». Отже, напередодні Нового року давайте згадаємо - що саме змінилося в нашій країні  і чи такі вже ці зміни «страшні»?

З 1 листопада 2021 року в Україні діють нові правила дорожнього руху. Зміни стосуються розмітки та знаків дорожнього руху. Також документ регулює рух велосипедистів, зокрема, розширює поняття велосипедної доріжки та вводить позначення велосипедної смуги і проїзду. До нової розмітки відносяться: діагональний пішохідний перехід; позначення наближення до кільцевої розв'язки; виділені місця для паркування уздовж доріг; вертикальна жовто-червона і червоно-біла розмітки – для позначення лежачого поліцейського. В правилах також з’явилася безліч нових дорожніх знаків. Треба вчити!

У березні набрав чинності закон, що посилює відповідальність водіїв за порушення правил дорожнього руху. Документ підвищує мінімальний штраф до 510 гривень. Найлегше покарання передбачено за: непристебнутий ремень безпеки; відсутність шолома в мотоцикліста; неосвітлений номерний знак; розмову по телефону за кермом без гарнітури; порушення правил проїзду перехресть, зупинок, проїзд на заборонний сигнал світлофора, правил обгону.

 Але деякі порушення передбачають набагато суворіше покарання. Наприклад, за керування автомобілем в нетверезому стані. За новими правилами, якщо п’яного порушника спіймали: вперше – штраф 17 тисяч гривень та позбавлення водійського посвідчення на рік; вдруге протягом року – штраф 34 тисячі гривень та позбавлення водійського посвідчення на три роки, також можливе вилучення автомобіля та арешт на 10 діб; втретє – штраф 51 тисяча гривень та позбавлення водійського посвідчення на 10 років з конфіскацією автомобіля.

На другому місці за розміром штрафу – керування автомобілем особою, яка позбавлена прав: вперше – 20,4 тисячі гривень; вдруге – 40,8 тисяч гривень (+ позбавлення прав керування на 5-7 років). Третє місцевживання алкоголю після ДТП або після зупинення поліцією. Штраф – 34 тисячі гривень. Четверте місце3,4 тисячі гривень – розділили відразу три порушення: керування автомобілем без прав; втеча з місця аварії; перевищення швидкості у населених пунктах більше ніж на 50 км/г. П’яте місцестворення аварійної ситуації. Штраф – 1,45 тисячі гривень.

З 12 листопада 2021 року патрульні почали перевіряти технічний стан автомобілів, які мають проходити обов’язковий техогляд Для цього поліція використовує спеціальні мобільні діагностичні станції. Перелік транспорту, який перевіряють, має наступний вигляд: легкові автомобілі та причепи до них, які використовуються для перевезення пасажирів чи вантажів з метою отримання прибутку; автомобілі таксі; автомобілі, які перевозять небезпечний вантаж; автобуси; вантажні автомобілі більше 3,5 тон та причепи до них; спеціалізований транспорт.

Як бачимо, перелік чималий – і він ще далеко не повний. Про інші новації ми поговоримо у наступній частині матеріалу. Але ж давайте будемо відвертими і спитаємо себе: хіба ж Україна не потребує термінового наведення ладу саме в цій царині?

Далі буде