Понад 1.2 мільярди гривень: внесок системи автофіксації до державної скарбниці

В Україні 1 червня 2020 року офіційно запустили систему автоматичної фото- та відеофіксації дорожнього руху. На сьогодні комплекси автофіксації працюють у 24 містах та 15 областях України. Кожен із них – це попереджені автопригоди, врятовані життя, загальне покращення дорожньої  ситуації в регіоні. Але, окрім всього цього існує ще й фінансова складова роботи системи.

Від згаданої вище дати станом на 29 листопада 2021 року, українськими поліцейськими винесено 3 521 691 постанову про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі. Крім того, правоохоронцями у визначений період накладено стягнень на суму 1 244 321 290 гривень. Штрафи за порушення Правил дорожнього руху, що зафіксовані на фото та відео в автоматичному режимі, зараз надходять до державного бюджету.

І це – попри те, що в разі сплати протягом 10 днів 50% від штрафу постанова вважається виконаною. Зробити це можна, як мінімум сімома різними, легкими та доступними для кожного засобами, тож вітчизняні водії масово користуються можливістю «отримати знижку» на власне порушення. Тож, насправді сума «заробітку» системи автофіксації є значно більшою.

За словами Міністра внутрішніх справ України Дениса Монастирського, до кінця поточного року на автомобільних дорогах низки областей та міст України запрацюють 270 приладів автофіксації порушень правил дорожнього руху. Правоохоронці стверджують, що, зокрема, на автошляхах Києва та області камери допомогли втричі знизити кількість ДТП із потерпілими.

Компанія «Українські системні інновації» констатує: у справі боротьби із порушеннями Правил дорожнього руху гроші, звичайно ж, не головне. На першому місці стоїть зниження аварійності та смертності на автошляхах. Втім, вагомий внесок до скарбниці рідної держави – це теж неабияке досягнення. Хіба не так?