Маємо нові рекорди. Нажаль – сумні

Результати роботи системи автоматичної фіксації Порушень правил дорожнього руху обчислюється цілком конкретними цифрами. Вони, поміж іншого, демонструють також і ступінь законослухняності та культури водіння наших співвітчизників. На превеликий жаль, маємо все нові й нові «рекорди» - та такі, яких краще б і не було взагалі.

Система автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху офіційно розпочала свою роботу 1 червня 2020 року. З того часу і до кінця листопада 135 комплексів автофіксації в населених пунктах (з 246 комплексів, встановлених в Україні) зареєстрували 964 009 порушень ПДР. Наразі їхня кількість наближається до мільйона, або, напевно, вже й перевищила цю межу. Їздимо, порушуємо, платимо … і знов порушуємо!

Як стало відомо, порушники вже сплатили 83% штрафів. Найбільш відповідальними виявились водії Києва (сплачено 90% штрафів), Львова (83%) та Чернігова (83%). Тоді як найрідше штрафи сплачують в Херсоні (52% оплачених постанов), Хмельницькому (56%) та Одесі (63%).

Далеко не всі кермувальники здатні зрозуміти, що час безконтрольної  та безкарної їзди Україною минув назавжди. Так, наприкінці листопада нинішнього року на Столичному шосе в Києві було зафіксоване порушення автомобілем BMW швидкісного режиму, яке теж «тягне» на «рекорд», чи, скоріше, на «антирекорд» із безглуздя та зухвалості. Автівка рухалася зі швидкістю 178 км/год при дозволеній швидкості руху на цій ділянці дороги 50 км/год.

За 10 місяців 2021 року кількість ДТП в Україні збільшилася на 14% – до 154480 дорожньо-транспортних пригод. Найчастішими причинами ДТП експерти називають перевищення швидкісного режиму та ігнорування інших правил дорожнього руху як водіями, так і пішоходами. Водночас, згідно  офіційних даних Національної поліції України, знизилась кількість автопригод із тяжкими наслідками – загибеллю та каліцтвом потерпілих. Як заявив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький, саме в тих місцях де встановлено комплекси автофіксації порушень ПДР, чисельність ДТП впала на 65%.

Компанія «Українські системні інновації» із сумом констатує: нажаль, поставити контролюючи та стримуючи прилади  у голови деяким водіям, котрим вони аж ніяк не завадили б, можливості ми не маємо. Але і надалі робитимемо все необхідне задля того, аби система автофіксації порушень ПДР ставала на заваді новим дорожньо-транспортним пригодам та аваріям.