«КАСКАДи» в смартфоні: Маєш «гайд»? То їдь за правилами!

В українському додатку Штрафи UA незабаром може з’явитися нова функція, за допомогою якої водії матимуть змогу бачити комплекси автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху на карті міста та навіть користуватися їхньою статистикою. Навіщо? Давайте дізнаємось.

Як відзначають розробники, проблема для водіїв полягає у тому, що, проїжджаючи ділянку, де встановлений комплекс, вони не завжди можуть зрозуміти, чи було скоєно порушення та чи буде винесено постанову. Не у кожного є мобільний додаток, тож деякі про штраф навіть не дізнаються і це може призвести до того, що постанову буде передано до виконавчої служби. У такому разі ця сума зростає вдвічі і до неї додаються стягнення у вигляді витрат і збору виконавчої служби за відкриття справи.

«Ми вирішили у нашому додатку крім основних функцій перевірки та моментальної сплати штрафів додати функцію, яка дає змогу водієві бачити загальну статистику порушень на ділянках доріг, де встановлені комплекси, та водночас особисту статистику порушень у цих місцях», – каже Денис Дмитров, експерт з безпеки дорожнього руху та засновник «Штрафи UA».

Новий сервіс дозволить обирати безпечний маршрут, а доступною для водіїв вона стане вже на початку 2022 року.

«В містах, де комплекси працюють з серпня, частка погашення штрафів у середньому – 76%. Найнижчий відсоток погашення в Одесі – 19%. У цьому місті комплекси з'явилися лише нещодавно. Вочевидь, що люди починають усвідомлювати це, стають більш дисциплінованими. У них формується звичка перевіряти наявність штрафів та контролювати їхнє погашення», – каже представник «Штрафи UA» Таїсія Юрздицька.

Компанія «Українські системні інновації» має додати: безперечною превагою нової функції має стати вибір найбезпечнішого маршруту та, найголовніше, зміни стилю водіння у небезпечних районах міста Буде менше штрафів? То й дуже добре! Головне – це зменшення ДТП та кількості українців, що могли б постраждати у автопригодах, котрі будуть попереджені таким чином.