«Штрафи за порушення ПДР – це жорстко!» А як щодо 15 років за гратами?!

Боротьбі, що ведеться із порушеннями Правил дорожнього руху в Україні, зокрема і за допомогою поширення автошляхами країни відповідних приладів автоматичної фіксації, звичайно ж, не усім до вподоби. Необхідність платити за власну неповагу до Закону комусь вдається «занадто жорсткою». Втім, найближчим часом ситуація може змінитися – і аж ніяк не на користь вітчизняних «шумахерів».

Останнім часом в Україні було зареєстровано три законопроекти, які передбачають посилення відповідальності за дорожньо-транспортні пригоди, що спричинили загибель людей.

Законопроект №6240 «Про внесення змін до статей 286 та 286-1 Кримінального кодексу України про посилення відповідальності за порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило загибель людей», передбачає позбавлення волі від 5 до 8 років (зараз від 3 до 8 років) з позбавленням права управління транспортними засобами терміном від 3 до 5 років (зараз до 3 років).

За порушення правил дорожнього руху з кількома загиблими з вини порушника термін збільшиться від 8 до 12 років (зараз 5-10 років), а водія позбавлять прав довічно. Аналогічне покарання пропонується за скоєння ДТП зі смертельними наслідками у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння – якщо жертв виявиться більше, термін замість 7-12 років збільшиться до 12-15 років.

Законопроект №6240-1 передбачає покарання винуватців ДТП строком від 7 до 12 років із позбавленням права керування транспортними засобами на строк від 5 до 7 років, якщо у ДТП загинули люди або зазнали тяжких травм. Третій законопроект №6240-2 передбачає саджати винуватця ДТП на строк від 5 до 8 років із позбавленням права керувати транспортним засобом на строк до 5 років, якщо у разі ДТП загинули або серйозно постраждали люди.

Наразі невідомо, який із згаданих вище законопроектів має найбільше шансів на втілення в життя. Але у будь-якому разі компанія «Українські системні інновації» має зазначити: безпека дорожнього руху – то не забавки і не дрібниці. Отже, і відповідальність за нехтування нею має бути відповідною тій шкоді, шо було завдано. Закон суворий? А ви їздіть за правилами!