Повернення штрафних балів – чи є в цьому сенс?

Скасовану торік систему штрафних балів за порушення правил дорожнього руху можуть повернути. Наразі в Україні розробляють законопроект, який, за думкою його авторів,  дозволить не лише посилити контроль на дорогах, а й матиме профілактичну функцію. Йдеться про повернення штрафних балів, які вже підтвердили свою ефективність в інших провідних кранах світу.

Ось що з цього приводу заявив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький: «Про питання запровадження штрафних балів – тобто тієї позитивної практики, яку вже мають зарубіжні країни і яка доводить свою ефективність чи вже довела, ми маємо запровадити у нас. І зараз ми розробляємо законопроект, який буде запропоновано саме законодавчому органу держави для розгляду та ухвалення, щоб ми могли посилити не лише контроль, а й профілактику вчинення правопорушень»

Система штрафів діяла в Україні з 2015 року. Кожному громадянину, який має право керувати транспортним засобом, на початку кожного року або ж з того дня, коли він отримав право керування транспортним засобом, автоматично нараховували 150 балів до кінця року. Якщо водій скоїв правопорушення, то від його 150-ти балів вираховували кількість штрафних балів, передбачених відповідною статтею.

Дозволялося вчинити всього три порушення дорожнього руху – і списати за кожне з них по 50 балів. Якщо водій часто порушував правила дорожнього руху і у нього просто закінчилися 150 балів, штрафи доводилось оплачувати грошима. Виходить, що перші три порушення були своєрідною віртуальною доганою, нагадуванням про штраф, а четверте – реальним приводом до притягнення до відповідальності та оформлення штрафу. Систему штрафних балів скасували у 2020 році через введення системи автофіксації.

Наразі, не дуже зрозуміло – як саме повернення старої практики зможе допомогти профілактиці порушень ПДР, а, тим більше, «покращити контроль» за їх дотриманням. Деякі експерти вважають, що повернення балів, навпаки, призведе до шаленої плутанини із призначенням адміністративного покарання за те ж саме перевищення швидкості, тяганини із оформленням штрафів та появи додаткового навантаження на всіх, хто займається цією справою.

Втім, компанія «Українські системні інновації»  з даного приводу може зазначити лише одне: будь-яке нововведення (або ж впровадження колишньої практики) варто вітати лише у тому випадку, коли воно дійсно працюватиме на ідею наведення ладу на вітчизняних автошляхах, збереження життя та здоров’я українців.