МВС спростувало побрехеньки про TruCam

Мало не з того моменту, коли на автошляхах України з’явилися перші прилади для вимірювання швидкості TruCam, почалося розповсюдження щодо них різних балачок, вигадок, та, відверто кажучи, усіляких побрехеньок. Нещодавно міністерство внутрішніх справ України офіційно спростувало найбільш розповсюджені та найбільш недолугі серед них.

Звичайно, уся недостовірна інформація щодо приладу, котрий допомагає вітчизняним поліцейським наводити лад на дорозі, спрямована, перш за все, на те, щоб скомпрометувати цю техніку, піддати сумніву достовірність даних, що отримані із її застосуванням, та, кінець-кінцем, уникнути відповідальності за порушення ПДР. Але все це – недолугі хитрощі. Настав час дізнатися правду:

Брехня №1: Поліцейські за допомогою ефекту косинуса та поправочного коефіцієнта впливають на точність вимірювання. Щоб прибрати можливість зловживання й автоматизувати процес, було оновлено програмне забезпечення TruCAM і поліцейський вже не має можливості вносити зміни до налаштувань поправочного коефіцієнта. Прилад самостійно і автоматично визначає поправочний коефіцієнт (відстань до дороги).

Брехня №2: TruCam не сертифікований. Даний прилад отримав сертифікат затвердження типу засобів вимірювальної техніки від 29.08.2012 № UA-MI/1-2903-2012. Відповідно, на підставі позитивних результатів державних приймальних випробувань, Міністерством економічного розвитку і торгівлі України затверджений тип вимірювальної техніки «Вимірювач швидкості автотранспортних засобів лазерний LTI 20/20 TruCAM», який було зареєстровано в державному реєстрі засобів вимірювальної техніки за номером У3197-12.

Брехня №3: TruCam не пройшов повірку. Всі прилади, що використовують, пройшли повірку. Міжповірочний інтервал для TruCAM визначено Переліком засобів вимірювальної техніки, типи яких затверджені на підставі результатів державних приймальних та контрольних випробувань і міжнародних договорів України, затвердженим наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України 05.04.2012 N 437 і становить 1 рік.

Проведення повірки передбачено Порядком проведення повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації, та оформлення її результатів, затвердженим наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України 08.02.2016 № 193. У Міністерстві наголошують, що всі прилади використовуються максимально відкрито: опубліковано карту з нанесенням ділянок використання; стоять попереджувальні знаки; стоїть службовий автомобіль на синіх проблискових маячках.

Компанія «Українські системні інновації» може додати до викладеного вище лишень те, що не варто шукати хиби у техніці, котра здійснює контроль за дотриманням ПДР – тим більше там, де їх немає і бути не може. Варто краще самому їздити із дотриманням Правил – і тоді ніякий TruCam не буде для вас проблемою.