З 1 листопада – нові Правила. Що змінилося?

З 1 листопада 2021 року в Україні набудуть чинності нові зміни правил дорожнього руху. Нововведення досить масштабні. Вони охоплюють майже всі правила дорожнього руху: зміняться знаки, розмітка на дорозі, норми обмеження швидкості та класифікація доріг.

Зміни, внесені до правил дорожнього руху, були ухвалені постановою Кабміну № 1091 у вересні. З 1 листопада в Україні, згідно з оновленими правилами, з’являться нові дорожні знаки, нова дорожня розмітка, нові діагональні пішохідні переходи. Також з’являться нововведення для велосипедистів. Зміни правил дорожнього руху обумовлені необхідністю приведення положень правил дорожнього руху у відповідність до національних стандартів України (ДСТУ 4100:2021 та ДСТУ 2587:2021). Вони передбачають:

Нові дорожні знаки

З’являться нові дорожні знаки — житлова зона, пішохідна доріжка, початок населеного пункту та його закінчення, напрямки повороту, місця дозволеної зупинки та стоянки, заборона руху транспортних засобів, автозаправні/електрозарядні станції, місце для заряджання електромобілів, платна дорога її кінець, острівець безпеки, діагональний пішохідний перехід та інші.

Нову дорожню розмітку

Вводиться нова розмітка для позначення засобу для заспокоєння руху; виділених місць паркування вздовж доріг та наближення до кільцевої розв’язки; перед виходами із території шкіл; для позначення місця концентрації ДТП; для позначення виділених місць для паркування вздовж доріг і т.п. До вертикальної розмітки, що діє, додадуть нову — жовто-червону.

Зміни для велосипедистів, пішоходів та осіб з порушенням зору

З’явиться нове визначення велосипедної доріжки; Концепція велосипедної смуги та велосипедного переїзду. Згідно з правилами, велосипедна доріжка – доріжка з покриттям за межами проїжджої частини, велосипедна смуга – смуга, призначена для руху на велосипедах у межах проїжджої частини.

Компанія «Українські системні інновації» зазначає: Правила дорожнього руху, звичайно ж можуть змінюватися із часом. Єдине, що має лишатися незмінним – неухильне дотримання усіх без винятку їх положень та пунктів. А ще - наше прагнення зробити автошляхи України якомога більш безпечними та комфортними для кожного із учасників руху.