«Шумахери», начувайтеся! Верховна Рада готує новий закон саме для вас!

Вітчизняні законотворці вирішили істотно посилити відповідальність за перевищення швидкості. В окремих випадках планується позбавляти водійських прав на термін до року. 25 жовтня група депутатів Верховної Ради України подала на розгляд законопроект № 6214, що стосується посилення відповідальності за перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів у населених пунктах.

Автори проекту пропонують внесення до Кодексу України про адміністративні правопорушення досить суттєвих змін. Зокрема, відповідно до документа перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів більш як на 50 км/год, а в населених пунктах – більш ніж на 30 км/год буде каратися штрафом у розмірі 100 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян, що на нинішній день відповідає 1700 грн.

Також пропонується доповнити статтю 122 частинами 5-ю та 6-ю такого змісту:

«Перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів у населених пунктах більш ніж на 50 км/год – тягнуть за собою позбавлення права керування транспортними засобами на строк від 3 до 6 місяців».

«Перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів у населених пунктах більш ніж на 70 км/год – тягнуть за собою позбавлення права керування транспортними засобами на строк від 6 місяців до одного року».

Один з авторів законопроекту, депутат від партії «Слуга народу» Федор Вениславский називає запропоновані зміни до законодавства  «актом вимушеного реагування на стан смертності та травматизму через дорожньо-транспортні пригоди  в Україні». Він впевнений, що основною причиною ДТП є, перш за все, перевищення встановленої швидкості у населених пунктах.   

Нардеп вимагає більш радикальних мір по відношенню до вітчизняних «шумахерів», і, перш за все, введення ще більш суворої системи монетарних та немонетарних покарань,  зокрема, збільшення штрафів та позбавлення прав керування автомобілем на певний час за перевищення швидкості. Він каже, що вбачає нинішні штрафи, що діють в Україні, мізерними та малоефективними на тлі міжнародної практики.

Компанія «Українські системні інновації» з приводу даної ініціативи може зазначити: «Безлад та біда на вітчизняних автошляхах – то є наш спільний біль, проблема, що стосується всіх без винятку. Шановні панове депутати! Приймайте закони, потрібні для того, аби покласти цьому край. А контроль за їх дотриманням ми забезпечимо».