Європарламент – за безпеку дорожнього руху. Україні варто дослухатися

Європейський парламент вимагає більш рішучих заходів у сфері безпеки дорожнього руху. У резолюції щодо безпеки дорожнього руху ЄС, прийнятій  нещодавно 615 голосами, зазначається, що щорічно на дорогах ЄС гине близько 22 700 людей, а близько 120 000 – отримують серйозні ушкодження.  Отже, Європа має тверді наміри кардинально змінити цю ситуацію на краще.

За останніми даними, найбезпечнішими дороги залишаються у Швеції (18 смертей на мільйон жителів), тоді як Румунія (85/мільйон) повідомила про найвищий рівень смертності у 2020 році. Середній показник у ЄС становив 42 смерті на мільйон мешканців.

Перевищення швидкості є ключовим фактором приблизно у 30% смертельних ДТП, зазначають депутати Європарламенту. Вони закликають Єврокомісію рекомендувати способи застосування безпечних обмежень швидкості, таких як максимальна швидкість 30 км на годину у житлових районах та районах, де велика кількість велосипедистів та пішоходів. Вони також наполягають на запровадження нульової толерантності до керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння, підкреслюючи, що алкоголь причетний до 25% усіх смертей на дорогах.

Крім того, Європарламент закликав Європейську комісію розглянути можливість включення програми безпечного водіння в смарт-пристрої водіїв. Для власників транспортних засобів з високим рівнем безпеки також могли б бути розроблені податкові пільги і привабливі схеми дорожнього страхування.

У резолюції також говориться, що ЄС повинен збільшити фінансування ефективних програм безпеки дорожнього руху, зосередивши увагу на регіонах з найвищим рівнем ДТП. Крім того, державам ЄС слід було б створити фонди безпеки дорожнього руху і направляти доходи від дорожніх штрафів на її підвищення. Для формування майбутньої політики безпеки дорожнього руху ЄС Європарламент закликає Європейську комісію розглянути можливість створення Європейського агентства шосейного транспорту.

Компанія «Українські системні інновації» висловлює повну та беззаперечну згоду із настільки виваженим та комплексним підходом до вирішення однієї із найболючіших проблем нашого часу. Це – справжній європейський шлях до безпеки на автошляхах, і наша держава, якщо вона дійсно прагне стати повноцінним та поважним членом європейської та світової спільноти, має бути готовою слідувати саме ним.