МВС України: комплексів автофіксації порушень ПДР потрібно ще більше!

Зараз на українських дорогах вже встановлено 178 комплексів фіксації швидкості. Перший рік їх роботи приніс конкретні вагомі підсумки. Хтось оцінює їх за  ступенем зниження аварійності на автошляхах, хтось – за кількістю коштів, що були отримані державним бюджетом. Але всі фахівці сходяться на тому, що кількість «розумних вартових доріг» в державі повинна зростати, причому у дуже значних обсягах та якнайшвидше.

Так, перший заступник міністра внутрішніх справ України Євгеній Єнін заявляє, що  приблизно за рік роботи  комплексів автофіксації, вони принесли державі понад 376 мільйонів гривень (14 мільйонів доларів) у вигляді штрафів. У МВС планують значно збільшити кількість комплексів контролю швидкості на дорогах. Встановлювати їх обіцяють у «місцях концентрації ДТП».

«Ми виходимо з місць концентрації дорожньо-транспортних пригод. Безумовно, камери можна встановити скрізь, але коли ми бачимо, що на території України є, скажімо там, 2000−2500 місць концентрації ДТП, то наше першочергове завдання — це встановлення камер спостереження і відповідних комплексів автофіксації саме там. Тими темпами, якими на сьогодні це впроваджується, ми можемо це зробити років приблизно за 15», - вважає Євгеній Єнін.

«Водночас є більш креативні ідеї. Ми хотіли би вийти вже незабаром з ініціативою в законодавчому порядку встановити систему розподілу надходжень від штрафів за порушення правил дорожнього руху. На нашу думку, від 10 до 30% надходжень від цих штрафів могли би скеровуватись до місцевих громад, які встановлюють відповідні комплекси автофіксації в місцях, погоджених з Національною поліцією, і з тим, щоб розвивати дорожню інфраструктуру», - висловлює пропозицію перший заступник очільника МВС.

Що ж, компанія «Українські системні інновації» може додати до сказаного лише таке: будь-який креатив гідний втіленні в життя, якщо він сприятиме наведенню ладу на автошляхах держави, зниженню аварійності на них та збереженню життів українців.