Боротьба із ДТП по-французьки: мсьє, їдьте повільно, іще повільніше!

Європейська спільнота за стандартами якої ми всі прагнемо жити, розпочала новий етап рішучого наступу на любителів «поганяти із вітерцем». В авангарді – Франція, де можновладці вирішили: 50 кілометрів на годину у місті, то забагато. Вистачить і 30! Нові обмеження максимально припустимої швидкості поки що вводяться у великих містах, але хтозна що буде далі?

30 серпня, в столиці Франції було введено обмеження на максимальну швидкість на дорогах. Зараз вона не може перевищувати 30 км на годину. Винятки стосуються тільки Єлисейських полів і Кільцевої дороги, де дозволили розганятися до 70 км на годину. На деяких бульварах дозволена швидкість 50 км на годину. Обмеження швидкості введені для помітного зменшення шуму і зниження викидів вуглекислого газу. Крім того, такий захід вводиться з метою зменшення кількості ДТП. Згідно з останніми соціологічними опитуваннями інституту Ifop, такі заходи підтримують 61 % парижан.

Рішення було прийняте в результаті консультацій з різними експертами та вивчення ситуації, а також опитування громадської думки. У мерії підрахували, що зниження дозволеної швидкості дає в середньому зменшення кількості ДТП на 25%. Кількість ДТП із серйозними та смертельними наслідками знижується більш ніж на 40%.

Не встигли від такого «подарунку оговтатися столичні водії, аж ось в Ліоні і Бордо максимальна швидкість також була обмежена на позначці в 30 км/годину. У Бордо нові правила почнуть діяти вже з 1 січня 2022 року, в Ліоні – з 1 березня. Тим часом, на деяких вулицях цих міст все ж можна буде їздити із «шаленою» швидкістю 50 км/годину. Судячи з усього, такі ж обмеження чекають на абсолютну більшість французьких міст. А далі, напевно, досвід почнуть переймати і інші країни Європейського Союзу.

Компанія Українські системні інновації» констатує: менша швидкість – більша безпека та зниження кількості фатальних ДТП. Отже, шановні панове співвітчизники, привчаємося їздити за правилами – поки обмеження в Україні не такі суворі, як в Парижі!