500 гривень за перевищення швидкості – то «багато»? А 200 тисяч євро не бажаєте?!

З того самого часу, як в Україні запрацювала система автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху, не замовкають невдоволені голоси тих, хто не бажає дотримуватися Закону, але й платити за це штрафи теж не хоче – бо «дорого». Маємо що розповісти таким «розумникам» - аби у них був привід дуже серйозно замислитися.  

У Швейцарії дії громадянки країни, яка проживає в Цюріху, та рухалася через комуну Воллерау за кермом свого Range Rover зі швидкістю 93 км/год – на 43 км/год швидше, ніж було дозволено були зафіксовані комплексом автоматичної фіксації порушень ПДР. Місцеві  правоохоронці, як годиться, склали відповідну постанову, але сума штрафу в ній була така, що жіночка, побачивши її, отетеріла.

Оскільки в Швейцарії штрафи розраховується на підставі доходу і майна, а оцінений матеріальний стан зазначеної порушниці обчислювався в 12 млн євро, суд постановив стягнути з жінки більше 370 тисяч євро. За ці гроші в тій самій Швейцарії можна купити три автомобілі Range Rover. Мільйонерка поскаржилася, і тоді розмір штрафу зменшили до 175 тисяч. Але оскільки до цього за нею значилося ще два правопорушення, то суму штрафу все ж збільшили – до 192 825 евро. Довелося платити.

До слова, Швейцарія – не єдина країна, де штрафи залежать від доходів та стану. До таких, наприклад, відноситься і Фінляндія. У 2019 там місцевого водія за перевищення швидкості на 40 км/год оштрафували на 120 тисяч євро, а іншого водія, який не зупинився на пішохідному переході, засудили до виплати майже 78 тисяч євро.

Компанія «Українські системні інновації» має нагоду порадити всім водіям: дорогенькі, зрозумійте вже нарешті, що на став час їздити виключно за правилами! А якщо вже порушили та втрапили під пильне око «КАСКАДу», швиденько сплачуйте штраф, та радійте тому, що у нас тут не Швейцарія. Поки що…