В Україні «ополчилися» на TruCAM. Чи на автофіксацію взагалі?

Після того, як апеляційний суд визнав незаконним використання приладу TruCAM, у вітчизняних ЗМІ одне за одним стали з’являтися  не лише інформаційні повідомлення з цього приводу, а справжні розгорнуті «інструкції» для водіїв – як саме їм уникнути штрафу за перевищення швидкості, факт якої було встановлено за допомогою цього технічного засобу. Прагнення до суворого дотримання  «літери закону» - то, звичайно, гарно. Але ж чи піде на користь справі наведення ладу на автошляхах України створення такого негативу щодо одного з її дієвих інструментів?

Нагадаємо:  TruCAM – це лазерний пристрій, автоматичного вимірювання швидкості ТЗ. Він дозволяє виявити порушення швидкісного режиму та ідентифікувати транспортний засіб, номерний знак та особу водія. Втім, наразі вітчизняні «правознавці» вчепилися у декілька нюансів його використання, стверджуючи, що за умови їх недотримання штраф стає незаконним.

Можна погодитися із твердженнями щодо того, що TruCAM повинен пройти обов’язкову державну експертизу в сфері криптографічного захисту інформації. В експертному висновку повинен бути вказаний конкретний номер TruCAM, який пройшов цю експертизу. Втім, порада «вимагати у поліцейського надати експертний висновок, в якому має бути вказаний номер даного пристрою» та наступне твердження: «якщо номера немає, фіксація незаконна і штраф можна оскаржити» виглядає вже як лазівка для порушників.

Зрозуміло, що на пристрої TruCAM дійсно повинна бути пломба, а з пошкодженою пломбою пристрій не може використовуватися. А ось вимога щодо того, що «прилад повинен бути закріплений на нерухомому об’єкті, поліцейський не може тримати його в руках, так як навіть незначне тремтіння рук може викликати похибку вимірювання швидкості» є досить спірним.

Також відвертим намаганням уникнути цілком законного покарання вбачається така «настанова для любителів «їзди із вітерцем» на ділянках, де вона заборонена: «На дорогах з TruCAM повинні бути попереджувальні знаки Поліцейські не можуть фіксувати порушення водіїв, «з-за кущів». У статті 40 Закону України «Про Національну поліції» зазначено, що інформація про техніки фіксації правопорушень повинна бути розміщена на видному місці. Тобто на дорозі повинен бути відповідний попереджувальний знак «5.70». Дорожній знак 5.70 – Фото-, відеофіксації порушень Правил дорожнього руху. Якщо знаку фіксації порушень ПДР не було, то водія не можуть оштрафувати за перевищення швидкості.»

Кожен із нас неодноразово мав нагоду спостерігати горе-водіїв, котрі мчать населеними пунктами, де максимально дозволеною швидкістю є 50 км\год, «витискуючи» із своєї автівки   100 км\год або навіть і більше. У правилах дорожнього руху швидкісні параметри для такої ситуації прописані чітко й однозначно. То яких вам ще попереджувальних знаків, панове?!  

Компанія «Українські системні інновації» нагадує: сьогодні, на превеликий жаль, маємо збільшення кількості аварій на автошляхах України, аж ніяк не зменшення! У цих ДТП гинуть щороку тисячі українців, серед них – десятки, або й сотні дітей. Автоматична фіксація порушень Правил дорожнього руху є наразі єдиним дієвим засобом у боротьбі із цим злом. Тож, перед тим, як вводити обмеження для неї, маємо визначитися – у скільки людських життів обійдеться державі «піклування» про порушників?