Постанови про штрафи, зафіксрвані в автоматичному режиму - нові правила

Верховною Радою України прийнято Закон № 5058 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо виконаних постанов». Законом встановлюється, що копії постанови у справі про адміністративне правопорушення та матеріалів, зафіксованих за допомогою спеціальних технічних засобів, надсилаються особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, протягом 15 днів з дня винесення такої постанови, крім випадку, передбаченого ч. 7 ст. 279-1 кодексу (раніше – протягом трьох днів з дня винесення такої постанови).

У ст. 279-1 йдеться про те, що постанова про накладення адміністративного стягнення, яка не булa виконана шляхом сплати 50% розміру штрафу протягом 10 днів з дня його винесення, направляється відповідальній особі рекомендованим листом з повідомленням за адресою місця реєстрації (проживання) фізичної особи ( місцезнаходження юридичної особи). За зверненням особи постанова про накладення адмінстягнення, яке вважається виконаним, надсилається рекомендованим листом на його адресу протягом 5 днів з моменту отримання звернення.

Постанова вважається виконаною у разі сплати відповідальною особою або громадянином (резидентом) України, який завіз на територію України транспортний засіб, зареєстрований за межами України, 50% розміру штрафу за постановою про накладення адмінстягнення за правопорушення в сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване в автоматичному режимі; за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису) до вручення такої постанови або отримання поштового повідомлення про вручення або про відмову в її отриманні або повернення поштового відправлення з відміткою про невручення або протягом 10 днів з дня набрання коли рішення стане остаточним.

Постанова про накладення адміністративного стягнення також вважається виконаною у разі сплати штрафу за повідомленням про притягнення до адміністративної відповідальності, залишеним уповноваженою посадовою особою на місці вчинення правопорушення на лобовому склі транспортного засобу, в тому числі шляхом сплати 50% розміру штрафу протягом 10 днів з дня вчинення відповідного правопорушення. Постанова, яка не була виконана протягом 10 днів з дня його винесення, надсилається рекомендованим листом.

Закон вступає в силу з дня, наступного за днем ​​його опублікування.

Компанія «Українські системні інновації» нагадує, що зараз штрафи в  Україні за перевищення швидкості  є таким:

перевищення ліміту більш ніж на 20 км/год – 255 гривень;

перевищення на 50 км/год і більше – 510 гривень;

перевищення швидкості, яке привело до створення аварійної ситуації – 680 гривень (з можливістю позбавлення прав).

У разі сплати в десятиденний термін з дати виписаної постанови передбачена знижка 50%. Встановлений термін оплати штрафу – 30 днів після вступу в силу цієї постанови. Скаргу на постанову можна подати протягом 10 днів до вищестоящого органу або суду. Тож, їздіть виключно за Правилами, як схибили – то платіть вчасно і не майте жодних проблем!