Автоматична фіксація порушень ПДР – відтепер лише стаціонарно

Вже більше року в Україні працюють комплекси автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху. Але порушення правил на дорозі фіксують не лише вони. Наприклад, перевищення швидкості також відстежує поліція за допомогою спеціальних приладів – TruCAM. Проте, вітчизняна судова влада вирішила, що робить вона це не завжди законно.

Другий апеляційний адміністративний суд виніс постанову, якою заборонив співробітникам поліції вимірювати швидкість автомобілів ручним радаром TruCam.Таке рішення було винесено у справі №554/1946/21, в якому водій оскаржив штраф за перевищення швидкості зафіксований патрульними поліцейськими за допомогою радара TruCam. Обвинувачений вирішив довести свою правоту в суді будучи абсолютно впевненим, що радар повинен бути встановлений на стаціонарному об’єкті, а не розташовуватися в руках патрульних.

Суд взяв до уваги статтю 40 Закону «Про Національну поліції», в якій зазначено, що прилади, які використовують для вимірювання швидкості руху транспортних засобів можуть бути закріплені тільки стаціонарно, тому що ймовірність похибки в такому випадку значно менше. Враховуючи положення ст. 40 Закону «Про Національну поліцію» № 580-VIII, при проведенні фіксації швидкості певного транспортного засобу автоматична фото - і відеотехніка повинна бути розміщена в порядку, визначеному вказаною нормою Закону (стаціонарно вмонтованим способом), натомість ручне розміщення засобів автоматичної фото - і відеотехніки для вимірювання та фіксації швидкості суперечить приписам ст. 40 названого Закону.

Водночас колегія суддів зазначає, що законодавчо не визначено іншого способу та порядку використання лазерних вимірювачів TruCam працівниками патрульної поліції, ніж розміщення виключно в порядку ст. 40 Закону № 580-VIII, а лист директора ДП «Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів» від 01.10.2019 року за вих. № 22-38/49 про використання лазерного вимірювача швидкості TruCam для фіксації правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху не є нормативно-правовим актом, який змінює чи припиняє порядок використання та розміщення засобів автоматичної фото- і відеотехніки для фіксації виявлених порушень правил дорожнього руху.

Компанія «Українські системні інновації» не вважає за доцільне сперечатися із рішенням високоповажних суддів, хоча до нього і можуть виникнути певні питання. Закон є закон, втім за умови суворого дотримання його літери, головне – не завдати шкоди справі наведення ладу на вітчизняних автошляхах, успіху в якій можна домогтися лише за умови якнайширшого використання сучасних технічних засобів контролю за дотримання водіями Правил дорожнього руху.