Порушення ПДР найманими водіями – хто має платити?

В Україні нараховується приблизно 12 900 компаній з автопарками, значна частина має більше ніж 10 машин у користуванні. Перший рік роботи системи автоматичної фіксації порушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху виявив чималу низку проблем, що пов’язані саме із порушеннями ПДР водіями вітчизняних підприємств  різних форм власності. Українські парламентарі хочуть вирішити ці проблеми  на законодавчому рівні.

Минулого місяця народний депутат України від партії Слуга народу» Павло Павліш зареєстрував в Раді законопроект № 5717 «Про внесення змін до Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» щодо відповідальності юридичних осіб». Метою законопроекту є закріплення в ньому відповідальності юридичних осіб, які є власниками транспортних засобів, за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, або за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису).

 Для цього законопроектом вносяться зміни в КУпАП, а саме: замість фізичної особи або керівника юридичної особи відповідати буде безпосередній власник транспортного засобу. Також в статтю 142 КУпАП додаються примітки, що під власником транспортного засобу розуміється фізична або юридична особа, за якою зареєстрований транспортний засіб і що особою, яка ввезла транспортний засіб на територію України може бути фізична або юридична особа.

Однією з причин запропонованих народнім обранцем змін є те, що зараз при складанні та направленні постанов за порушення ПДР поліція направляє їх на поштову адресу реєстрації керівника юрособи. Відповідно виникають незручності зі своєчасністю отримання постанов та оперативністю їх оплати. До того ж у разі сплати керівником штрафу не існує механізму компенсації.

Ще однією проблемою є додаткові податкові навантаження для юрособи, бо сплата штрафу замість керівника призводить до ризику оцінки такої виплати податковими органами «як здійснене відносно керівника благо» та як наслідок нарахування додатково до суми штрау витрат у вигляді ПДФО та воєнного збору. Ініціатор змін нагадує, що в європейських країнах вже давно існує механізм юридичної відповідальності (в тому числі адміністративної) юридичних осіб.

Компанія «Українські системні інновації» має зазначити – автофіксація порушень ПДР є важливим кроком для нашої держави на її шляху у краще майбутнє. Будь-які неврегульовані моменти щодо відповідальності, котра настає внаслідок її  застосування, як бачимо, можна і треба вирішувати у робочому порядку. Так має бути аж допоки не станеться те, заради чого ми, власне, й працюємо – прийде той день, коли вітчизняні водії, нарешті стануть зразками законослухняної та цивілізованої поведінки на дорозі.