Проект «Фантом» - не встигли розпочати, а вже є противники

Те, яким чином працює «свідомість» деяких наших співвітчизників, іноді просто вражає. Будь-хто з них, звичайно, скаже, що дорожньо-транспортні пригоди та автоаварії – то є страшне зло від якого потерпають українці. Але ж варто запровадити якусь новацію, котра спрямована на зниження кількості порушень ПДР, та, як результат – зменшення чисельності ДТП та тих, хто від них постраждав – аж ось одразу лунають голоси скептиків, які намагаються оскаржити та вщент розкритикувати нововведення, навіть не дочекавшись його підсумків. Чи ж варто так робити?

З 1 липня на патрулювання доріг виїхали нові автомобілі — без розпізнавальних знаків. «Фантом» — так назвали проект — це автомобіль, який рухається в потоці й виглядає, як звичайний. При цьому він обладнаний для сканування і запису порушень. Автомобіль з поліцейським відразу ж включить спецсигнали, якщо зафіксує порушення. При цьому важливо, що зйомка буде вестися і по ходу руху, і по зустрічних смугах. Поліцейські в патрулях-фантомах одягнені у форму та мають всі необхідні права.

.Зараз дороги патрулюють тільки чотири темно-сірі Skoda Kodiaq без розпізнавальних знаків. За словами заступника міністра внутрішніх справ України Антона Геращенко, до 2024 року планується запустити 550 таких патрульних машин. «Фантоми» створені для сканування правопорушень як у напрямку руху автомобіля, так і в протилежному напрямку.

Справа, можна сказати, ще на самому початку. Втім, вже  маємо перші прояви невдоволення із боку публічних осіб. Так, заступник голови координаційної ради загальнонаціонального форуму безпеки дорожнього руху Володимир Караваєв на своїй сторінці в Фейсбуці розмістив пост,  у якому посилається на статтю 40 Закону «Про Національну поліцію», котра  передбачає, що інформація про будь-які засоби фіксації порушена повинні бути встановлені на видному місці.

У випадку ж з фантомними патрулями справи якраз йдуть навпаки – пересуваються вони «хаотично», а саму апаратуру на машинах не видно, так як вона захована в салоні (знаходиться перед лобовим склом і на задньому склі). «Цікаво, як на «фантомах» поліції буде дотримана ця норма? …«Інформація про змонтовану/розміщену фототехніку і відеотехніку, технічних засобах з виявлення та/або фіксації правопорушення … повинна бути розміщена на видному місці», – задається риторичним питанням Караваєв.

Шановний, але ж  прилади контролю та  фіксації швидкості в спецавтомобілях ніхто не збирається ховати і якщо наблизитися до машин впритул, то їх можна легко помітити! Особливо якщо врахувати, що на склі цих автівок відсутнє тонування. До того ж, важко собі уявити, що пан Караваєв не знає про те, що подібні методи (прихованого або несподіваного контролю) широко застосовують правоохоронці у багатьох країнах Європи – зокрема, і тій же Німеччині. І ніхто не волає про «незаконність» - просто їздять за правилами…

Компанія «Українські системні інновації» може нагадати лише про одне – попри загальну тенденцію до збільшення кількості ДТП, котру ми, на превеликий жаль, маємо протягом 2021 року, офіційні дані Національної поліції України свідчать про значне зниження порушень Правил дорожнього руху саме у тих місцях, де працюють автоматичні комплекси їх фіксації.

Отже, висновки напрошуються самі собою: без автофіксації у будь-якому вигляді на вітчизняних  автошляхах порядку немає і не буде! Тож треба не шукати «лазівки» та суперечності в законодавстві, а збільшувати рівень контролю аж допоки законослухняними не стануть усі без винятку вітчизняні водії.