Порушив правила? Заплатиш! Автоматично…

Міністерство юстиції дозволило банкам автоматично списувати з рахунків українців борги на вимогу державних і приватних виконавців. Раніше ця процедура застосовувалася тільки щодо боржників з аліментів, але тепер її розширили на інші види боргів. Повноцінно процедура запрацює вже із сьогоднішнього дня -  6 липня.

Борги з банківських рахунків українців списуватимуть на підставі наказу Міністерства юстиції №1061/5 від 23.03.2021. Він набирав чинності 6 квітня. Проте Мін’юст встановив тримісячний термін для підготовки до набрання чинності цим наказом. Серед тих виплат, котрі віднині стягуватимуться незалежно від бажання або небажання боржника їх сплачувати – і штрафи за порушення Правил дорожнього руху.

Національний банк ще в лютому вніс зміни до своїх правил: тепер банки зобов’язані на вимогу виконавця надати інформацію про реквізити рахунків боржника та про суму коштів на них. У Міністерстві юстиції зазначили, що для самого боржника тут теж є плюс: виконавець знатиме, скільки коштів на рахунку, і зможе заарештувати тільки потрібну суму, а не все, що є.  Мін’юст також затвердив наказ, згідно з яким банки і виконавці будуть взаємодіяти в електронному вигляді – через Автоматизовану систему виконавчого провадження. Відзначимо, для списання коштів, як і раніше, потрібно буде рішення суду. Спрощується тільки сама процедура списання – вона буде автоматизованою.

Для того, щоб банк не списував кошти примусово, клієнт повинен самостійно погасити свої фінансові заборгованості. Це можна зробити у відділені банку, за допомогою терміналу або в онлайн-банкінгу через особистий профіль. Крім того, боржник може скористатися послугою сервісу «Онлайн будинок юстиції». Сплатити борг можна в розділі «Послуги/виконавчі провадження», за допомогою системи «Дія», через АСВП, якщо у боржника є постанова про відкриття виконавчого провадження, яка містить ідентифікатор доступу і QR-код в лівому верхньому кутку документу.

У квітні до системи автоматичного списання під’єдналися 7 українських банків: «ПриватБанк», Monobank, «Таскомбанк», «ОКСІ банк», «Банк Восток», «Індустріалбанк», «ПроКредитБанк». Інші банківські установи наразі перебувають у тестовому середовищі та на стадії консультацій і попередніх налаштувань для початку тестування. Згодом до системи автоматичного списання боргів під’єднаються усі банки.

Компанія «Українські системні інновації» має зазначити, що рішення, про яке йдеться є досить суворим. Але ж є два шляхи для того, аби уникнути такої неприємної процедури: вчасно та в повній мірі сплачувати отримані штрафи, або ж (і це набагато краще!) взагалі ніколи і ні за яких обставин не порушувати ПДР!