«Зважені та нещасливі» - в Україні нарешті наведуть лад із «фурами»

У Верховній Раді України днями біло затверджене нововведення, згідно з яким водії вантажівок виплачуватимуть величезні штрафи за порушення вагових обмежень. Справа тут, перш за все, у тому, що ціла низка українських доріг взагалі не пристосована до великогабаритних транспортних засобів. У зв’язку із цим їх асфальтове покриття швидко псується та стає непридатним для користування, що створює безліч проблем для всіх учасників руху, та, зрештою призводить до збільшення кількості ДТП.

Водії ж фур часто не звертають уваги на габаритно-вагові норми. А подекуди й зовсім відмовляються зважити свій автомобіль на спеціальних станціях. Таке свідоме порушення правил дорожнього руху вітчизняні парламентарі відтепер вирішили строго карати. Водії не тільки будуть за законних підставах змушені зважувати свій транспортний засіб, але й сплачуватимуть величезні штрафи за виявлення невідповідності між вагою фури та наявними обмеженнями. Каратимуться й помилки у накладних, якщо водії у них зумисно вказуватимуть невірну вагу. Штрафи за такий проступок можуть сягати суми понад 50 тисяч гривень.

Депутатами даний проект закону був підтриманий майже одноголосно. Отож тепер водій, що відмовиться зупинитись на вимогу правоохоронця, чи не даватиме дозволу на зважування фури, поплатиться штрафом у 3 тисячі неоподатковуваних мінімумів. Сума не мала – близько 51 тисячі гривень. Таку ж саму суму доведеться заплатити й за невірно заповнену накладну із вказаною заниженою вагою вантажу.

Проте це  - найвища норма фінансового покарання. Загалом же сума штрафу залежатиме від міри винуватості водія. До прикладу, за порушення габаритно-вагової норми на 5-10% – заплатити доведеться усього 8,5 тисяч гривень. Вага перевищена більш ніж на 10% – покарання у сумі 17 тисяч гривень. При перевищенні норми на понад 20% – сума штрафу зросте ще удвічі. А от штраф на суму 51 тисячу гривень присуджуватиметься у випадку порушення правила стосовно обсягу вантажу на 30%, чи більше. Уся адміністративна відповідальність у випадку такого порушення лягає на фізичну, або ж юридичну особу, яка власне й зареєструвала даний транспортний засіб.

Компанія «Українські системні інновації» вважає новий закон більш, ніж справедливим та слушним. Правила дорожнього руху єдині для кожного – отже, і слідувати їм мають «великі» та «маленькі», спритні легковики та потужні вантажівки. На вітчизняних дорогах правил та Закону повинні суворо дотримуватися усі без винятку учасники руху – інакше ми ніколи не те, що не досягнемо європейського рівня його безпеки, а навіть не наблизимося до нього.