«Сам собі режисер» на українських автошляхах: мета гідна, але чи вдасться?

В МВС України хочуть використати можливість кожного мобільного телефону у якості фактора фіксації правопорушення на дорозі. Про це повідомив один із очільників відомства на форумі «Україна 30. Безпека країни».

За словами заступника міністра внутрішніх справ України Антона Геращенко, МВС планує реалізувати чотири підходи для зменшення смертності на дорогах: встановлення камер фотовідеофіксації трьох типів, посилення законодавчої бази, поліпшення дорожньої інфраструктури та системи статистики щодо ДТП.

«Зараз розробляється народними депутатами, з якими ми співпрацюємо, з фракції «Слуга народу», цей четвертий пункт – використання кожного мобільного телефону в якості фактора фіксації правопорушення на дорозі. Ми вивчили світовий досвід, і зараз в світі використовується ситуація, при якій кожен телефон в машині, встановлений під лобовим склом, може зафіксувати правопорушення, таке як проїзд на червоне світло, порушення правил дорожньої розмітки тощо. Водієві достатньо клікнути по екрану телефону, і 30-секундний запис з порушенням іншого водія, з його номерами, піде до поліції», – пояснив він.

Поліція, своєю чергою, отримавши за новим законом нові права, зможе скласти протокол і притягнути порушника до відповідальності. «Таким чином, на дорогах України будуть мільйони камер і кожен буде спостерігати за кожним для того, щоб не допустити аварій, не допустити загибелі людей», - підкреслив заступник міністра. Водночас повідомив він, для водіїв, які зніматимуть таке відео, планується передбачити винагороду: «Водії, які фіксують порушення інших, будуть отримувати 10% з розміру штрафу собі на карту», - сказав Геращенко і висловив думку, що якщо все це вдасться реалізувати, то смертність на дорогах України буде мінімальною.

Оголошена високопосадовцем мета є гідною, ба – навіть шляхетною. Втім, деякі експерти із дорожньої безпеки вже сьогодні висловлюють побоювання щодо наслідків,   до яких може призвести її практична реалізації. А чи не вийде так, що водії у гонитві за «гарячим відео» про порушників, на якому можна буде ще й підзаробити, самі відволікатимуться від водіння та втрачатимуть контроль за ситуацією на дорозі? Результатом можуть стати нові ДТП і, таким чином, виявиться, що «ліки» від порушень ПДР принесуть більше шкоди, аніж «хвороба».

Компанія «Українські системні інновації» беззаперечно вітає та підтримує будь-які ініціативи, котрі спрямовані на зниження аварійності та наведення ладу на вітчизняних автошляхах. Втім, ми підкреслюємо – головним чинником у цій справі мають стати не аматорські зусилля, а якомога більш розгалужена та розвинута система автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху.