Автоматична фіксація – гарно, але мало!

На превеликий жаль, кількість дорожньо-транспортних пригод в Україні не зменшується. То невже ж запровадження системи автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху було марним? Аж ніяк! Дані, що їх наводить вітчизняне МВС переконливо свідчать про геть протилежне. Завдяки впровадженню  автофіксації  порушень ПДР, за перші півроку в Україні кількість ДТП з постраждалими зменшилася втричі і істотно знизилася кількість жертв аварій.

Під час форуму «Україна 30. Безпека країни» міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив наступне: «Ефект впровадження системи автофіксації очевидний - за півроку на 48 ділянках доріг, де встановлені камери, кількість ДТП з потерпілими зменшилася втричі. Уже в цьому році кількість ДТП із загиблими і травмованими знизилося на 12%, кількість загиблих - на 17%, травмованих - майже на 15%. Завдання на 2021 рік - установка ще понад 200 таких комплексів по країні.»

Тим часом, за даними Нацполіції, в першому кварталі 2021 року кількість ДТП досягла майже 43 тисяч (це на 18% більше, ніж за аналогічний період 2020-го). Названо 13 найпоширеніших причин аварій, перелік яких був складений на підставі протоколів поліцейських:

Порушення правил маневрування - 17 335 випадків ДТП

Перевищення безпечної швидкості - 11 133

Недотримання дистанції - 6 873

Порушення правил проїзду перехрестя - 2 646

Керування ТЗ в нетверезому стані - 1 028

Виїзд на смугу зустрічного руху - 520

Порушення правил проїзду пішохідних переходів - 466

Перевищення встановленої швидкості - 459

Порушення правил зупинки і стоянки транспортних засобів - 362

Невиконання водієм вимог сигналу регулювання - 347

Ненадання безперешкодного проїзду - 339

Порушення правил утримання доріг - 275

Порушення правил обгону – 249

Як бачимо, головні причини дорожніх пригод, це якраз ті порушення ПДР, які вже зараз фіксуються, або ж потенційно можуть бути зафіксовані автоматичними комплексами, що діють у державі. І якщо вже кількість найтяжчих, смертельних ДТП за їх допомогою таки вдалося знизити, то, напевно, для скорочення загального числа автопригод необхідне ще більш широке впровадження автоматичної фіксації!

Компанія «Українські системні інновації» працює заради цього і пишається тим, що у зменшенні смертей на автошляхах країни є і її чималий внесок. Аварійність в Україні можна й потрібно здолати – треба лише йти вірно обраним шляхом, не знижуючи темпів руху до безпеки всіх українців!