Атака на автофіксацію через Конституційний суд – навіщо це потрібно?

Велика палата Конституційного суду провела засідання щодо конституційності положень КУпАП, які передбачають притягнення до адмінвідповідальності за порушення Правил дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі. Про це заявила представник Верховної Ради у Конституційному суді Ольга Совгиря. Кому та навіщо спало на думку влаштовувати судову тяганину з питання, яке, начебто, є очевидним для всіх?

 Совгиря пояснила, що ця справа викликана високим суспільним інтересом і значним впливом ухваленого Судом рішення на можливість притягнення до відповідальності водіїв і власників транспортних засобів за порушення ПДР, зафіксовані в автоматичному режимі. Суть проблеми в тому, що особа, на чиє ім’я зареєстровано транспортний засіб і та, яка вчинила правопорушення, можуть бути різними, але відповідальність все одно покладається на особу, за якою зареєстровано авто.

Отже, до відповідного судового органу надійшло вже три конституційні скарги щодо конституційності положень Кодексу про адміністративні правопорушення, які передбачають притягнення до адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі. Спочатку розгляд мав відбуватися у формі письмового провадження, без заслуховування позицій учасників. Втім, згодом КСУ задовольнив клопотання Верховної Ради, подане на підставі звернення МВС, щодо зміни форми провадження у цій справі з письмової на усну і залучення МВС як учасника конституційного провадження.

Таким чином, КСУ розгляне цю справу із заслуховуванням усних пояснень учасників конституційного провадження і залучених експертів та з прямою трансляцією засідання. Про дату засідання стане відомо пізніше. Сподіваємося, що це буде дійсно кваліфікований та об’єктивний розгляд питання по суті, а не спроба загальмувати розвиток в Україні системи автоматичної фіксації порушення Правил дорожнього руху за допомогою «притягнутих за вуха» балачок про її «неконституційність».

Компанія «Українські системні інновації» у черговий раз наголошує: якнайширшому впровадженню автофіксації порушень ПДО, котра вже на практиці довела власну ефективність, немає жодної альтернативи. Можливо, вітчизняне законодавство і потребує певної корекції в деяких моментах, але в жодному разі мова не може йти про відмову від єдиної системи, що здатна забезпечувати безпеку дорожнього руху та рятувати життя українців.