У автомобільних номерів – ювілей

В нашому житті є багато речей, котрі стали для нас настільки звичними, що здається – вони існували завжди. Втім, усе корисне та важливе було кимось колись винайдене та запроваджене. Нині ж маємо 120-річний ювілей такої невід’ємної частини кожної сучасної автівки, як державні автомобільні номерні знаки.

Вперше у світі їх ввели 25 квітня 1901 року в штаті Нью-Йорк, де всіх власників машин зобов'язали зареєструвати свої прізвища, адресу, а також опис автомобіля. Автолюбителі мали заплатити один долар за реєстрацію. Після цього вони отримували невелику табличку з ініціалами власника. У перший рік видали 954 номери.

Перші автомобільні номери в Європі виготовили 1901 року для берлінського підприємця Герцога Рудольфа. На номерному знаку були три літери IA1. IA - ініціали його коханої дружини, а 1 означало те, що вона в нього перша і єдина. Автомобільні номери того часу були важкими і незручними. Закріпити номерний знак було складно, адже місця для кріплення на машинах ще не передбачали. Водіям рекомендували прив'язувати номера шкіряними ремінцями до передньої і задньої осей.

На сьогодні, згідно з правилами дорожнього руху в Україні, номерний знак повинен знаходитися спереду і ззаду транспортного засобу, бути чистим і нічим не прикритим. За порушення цих вимог автовласникові загрожує стягнення. Водію заборонено керувати транспортним засобом із забрудненим номерним знаком, що не дає змоги чітко визначити символи з відстані 20 м (п. 2.9. в ПДР).

 Якщо порушення водій вчинив уперше, то на нього чекає штраф у розмірі 850 грн (ч. 6 ст. 121 КУпАП).Якщо таке порушення водій вчинив повторно протягом року, то йому загрожує або штраф у розмірі 1 700 грн, або громадські роботи від 30 до 40 год., з оплатним вилученням транспортного засобу (ч. 7 ст. 121 КУпАП).

Особливу актуальність питання розрізнення номерних знаків набуло в Україні із моменту впровадження системи автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху. Деякі спритники вирішили, що коли її комплекси не зможуть розрізнити їхні номери, то вони таким чином уникнуть відповідальності на покарання за вчинене порушення ПДР. Що тільки не застосовували такі «розумники» - «спеціальну» плівку, звичайні стікери, фарбу та лак… Але ж кінцевий результат завжди один – покарання не лише за перевищену швидкість, але й за «витівки» із номерами.

Компанія «Українські системні інновації» вітає із визначною датою всіх автовласників та співробітників патрульної поліції. Нехай у всіх водіїв в Україні  номери завжди будуть чистими та зрозумілими – як і наміри щодо повсякчасного дотримання Правил дорожнього руху!