Вчасно сплати – і до поштової скриньки не бігатимеш

Верховна Рада України  хоче черговий раз попіклуватися про порушників Правил дорожнього руху. Але лише про тих із них, хто вчасно і добросовісно сплачує отримані штрафи. У випадку прийняття відповідного законопроекту оригінал постанови про притягнення до адміністративної відповідальності не надсилатиметься автовласнику у тому випадку, коли він сплатив належний штраф протягом 15 днів.

 

В ході позачергового пленарного засідання Верховної Ради 15 квітня, в першому читанні був прийнятий законопроект № 5058. він отримав 313 голосів «за». Також було прийняте рішення про скорочення терміну підготовки до другого читання – за це віддали голоси 263 народних депутата. Даний законопроект підтримали і в профільному Комітеті з питань правоохоронної діяльності. У чому ж полягають його сутність та деталі?

 

Як відомо, зараз на українських автошляхах діє автоматичний режим притягнення до відповідальності, а фіксація окремих видів правопорушень проводиться відповідними комплексами.  «Для порушників, які сплачують штраф в перші 10 днів, діє 50%-ва знижка і абсолютна більшість автолюбителів оплачують ці постанови в ці 10 днів. Але КУпАП вимагає обов'язково надсилати цю постанову на адресу порушника. Виходить, що добросовісні порушники, які вже сплатили штраф, отримують виконану постанову вдруге, а разом з тим і додатковий стрес», - зазначає народний депутат України Павло Фролов, один із авторів законопроекту.

 

Звичайно, мова йде не лише про збереження нервових клітин водіїв-порушників. У поясненні до законопроєкту зазначається, що у 2020 році Департамент патрульної поліції витратив на друк та надсилання відповідних постанов понад 60 мільйонів гривень, а лише за січень цього року – 4,8 мільйона гривень. «Законопроект передбачає не надсилати вже виконані постанови, якщо вони виконані впродовж 15 днів», - пояснює пан Фролов. За словами нардепа, таким чином будуть зекономлені і бюджетні кошти, і добросовісні автовласники позбудуться зайвого стресу.

 

Компанія «Українську системні інновації» щиро підтримує будь-які дії, що спрямовані на впорядкування та вдосконалення юридичних процесів, которі пов`язані із застосіванням автоматичної фіксації порушень ПДР. Втім, не можемо не нагадати зайвий раз: найкращій засіб не сплачувати штрафи взагалі – ніколи, ніде і ні в чому не порушувати Правила!