Покарання збільшуються – порушення та аварії тривають...

Майже місяць минув із того часу, як на державному рівні було значно підвищено відповідальність за низку порушень Правил дорожнього руху. Вже маємо перші судові рішення за новим законодавством, а також суворі вироки тим, чия безвідповідальність та злочинна недбалість призвела до найтяжчих наслідків. Втім, нажаль, порушення ПДР, а, отже, і дорожньо-трнаспортні пригоди із трагічними наслідками трапляются і надалі.

 

Першою оприлюдненою в реєстрі постановою суду, що була прийнята на основі нового законодавства щодо порушення ПДР стала  постанова судді Дрогобицького міськрайонного суду Львівщини, котрий 5 квітня визнав винним у керуванні автомобілем у стані сп’яніння та оштрафував на 17 тисяч грнивень з позбавленням права керувати транспортними засобами протягом року громадянина, якого затримали за кермом легкового автомобіля  у смт Меденичі вночі 20 березня з ознаками алкогольного сп’яніння. У суді водій не заперечував свою провину та визнав, що перед тим, як сісти за кермо, вживав спиртні напої.

 

8 квітня за підтримання публічного обвинувачення обласною прокуратурою Київський районний суд м. Харкова визнав винним у порушенні правил безпеки дорожнього руху, що спричинило загибель кількох осіб (ч. 3 ст. 286 КК України ) та призначив покарання у виді позбавлення волі строком на 9 років 19-річного хлопця. котрий керував автомобілем «Тойота Ленд Крузер», перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння.  Водій позашляховика проявив злочинну самовпевненість та, допустивши крайню неуважність до дорожньої обстановки, ігноруючи дорожні знаки, прискорився і виїхав на зустрічну смугу, де допустив зіткнення з автомобілем «ЗАЗ Ланос. У результаті зіткнення 41-річний водій цієї автівки, який працював рятувальником, та його 15-річна донька загинули на місці.

 

Тим часом, 4 квітня аварія за участю легковика, мікроавтобуса і фури сталася на автодорозі М-22 Полтава - Олександрія, де водій Mitsubishi Carisma намагаючись  обганяти вантажівку на зустрічній смузі спершу зіткнувся з мікроавтобусом, а слідом - із вантажівкою DAF. Унаслідок аварії водій автомобіля Mitsubishi загинув на місці, пасажир отримав тілесні ушкодження. Водій автомобіля Mercedes-Benz Sprinter зламав ногу і був також госпіталізований.

 

8 квітня, у селі Гать Берегівського  району Закарпатської області водій «ВАЗ 2114», рухаючись населеним пунктом, під час проїзду лівостороннього повороту не впорався з керуванням та виїхав на зустрічну смугу руху, де допустив зіткнення  з  автомобілем  «Ford Transit». Внаслідок зіткнення 26-річний водій «ВАЗ 2114» помер у кареті швидкої допомоги. Двох пасажирів, серед яких 4-річна  дитина, доставлено до районної лікарні.

 

І це –лише два епізоди із цілої низки повідомлень про дорожньо-транспортні пригоди останніх днів та тижнів. Компанія «Українські системні інновації» висловлює співчуття всім потерпілим  і їх близьким та знову нагадує: безпека дорожнього руху – то життя! Ніякі найсуворіші закони не замінять нам розуміння цієї простої, але надзвичайно важливої істини.