Збільшення відповідальності за порушення ПДР: перші «жнива»

17 березня нинішнього року набув чинності Закон України щодо значного посилення відповідальності за деякі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху. Як вплинула ця подія на свідомість на поведінку на автошляхах вітчизнаних кермувальників? Чи усвідомили вони зміни, що відбулися? Дізнаємося із статистики Національної поліції України:

 

«Минув тиждень відтоді, як запрацювали нові штрафи за порушення ПДР. Відповідальність за безпеку на дорогах - обов’язок кожного з нас. І якщо кожен з нас елементарно не порушуватиме ПДР і буде чемним на дорозі — ми зможемо досягнути бажаного результату», - ідеться у повідомленні прес-служби патрульної поліції. І що ж ми маємо? Загалом правоохоронці оформили понад 18,3 тисячі протоколів про порушення ПДР, за які були підвищені штрафи тиждень тому.

 

Штрафи за п'яне водіння зросли, проте, саме водіння у п'яному вигляді увійшло в трійку порушень ПДР за тиждень. За ним — не пристебнутий ремінь безпеки і перевищення швидкості. Отже, «топ-трійка» трійка порушень виглядає так:

 8 696 постанов по ч. 1 ст. 122 (перевищення встановлених обмежень швидкості руху більш ніж на 20 км/год) КпАП.

3 149 постанов по ч. 5 ст. 121 (Порушення правил користування ременями безпеки або мотошоломами) КУпАП.

2 241 протокол за ст. 130 (керування у стані сп'яніння) КпАП.

 

Також водіїв ловили на  таких порушеннях ПДР:

 1 969 постанов по ч. 2 ст. 126 (Керування транспортним засобом особою, яка не має права керування, або передача керування транспортним засобом особі, яка не має права керування) КпАП.

1 226 постанов по ч. 1 ст. 127 (Порушення правил дорожнього руху пішоходами) КпАП.

570 постанов по ч. 4 ст. 122 (перевищення встановлених обмежень швидкості руху більш ніж на 50 км/год) КпАП.

531 постанову по ч. 4 ст. 126 (Керування транспортним засобом особою, позбавленою права керування) КпАП.

 

У Міністерстві внутрішніх справ України у черговий раз закликали водіїв дотримуватися Правил дорожнього руху. Компанія «Українські системні інновації» цілковито підтримує цей заклик. Шлях до справжньої безпеки на вітчизняних автошляхах – не стільки у посиленні відповідальності за нехтування ПДР та контролю за їх дотриманням, скільки у свідомості кожного українця. Це – наша країна і зробити її цивілізованою та безпечною то є наша спільна справа і наш обов'зок.