Ще один крок до безпечних доріг: відповідальність за порушення ПДР посилено

Відповідальність за окремі порушення правил дорожнього руху 16 лютого 2021 року посилила Верховна Рада України. Народні депутати 325 голосами схвалили в другому читанні законопроект № 2695 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху».

 

Штрафи збільшуються за перебільшення швидкості, порушення правил проїзду перехресть та нетверезе водіння. Також зросли штрафи для пішоходів. За водіння у нетверезому стані передбачається штраф від 17 тисяч гривень (за перший випадок) до 51 тисяч гривень з позбавленням водійських прав на 10 років. За третій випадок п’яного водіння конфіскуватимуть авто. Також посилюється кримінальну відповідальність за порушення ПДР, вчинене в стані алкогольного чи іншого сп’яніння, що спричинило тяжкі наслідки.

 

Крім того, з 510 до 3 тисяч 400 гривень зріс штраф за перевищення швидкості руху більш як на 50 км/год. А залишення місця ДТП каратиметься вже не 255 гртвнями штрафу, а 3 тисячами 400 гривень з позбавленням права керування машиною на строк від одного до двох років або без такого.

 

 Також зріс штраф за керування або передачу керування ТЗ особою, яка не має права ним керувати — з 510 гривень до 3 тисяч 400 гривень, а повторне протягом року — 40 тисяч 800 гривень з позбавленням права керування автотранспортом на строк від п’яти до семи років. Якщо ж машиною керуватиме особа, яка була позбавлена такого права, то штраф збільшено з 510 гривень до 20 тисяч 400 гривень, а повторне протягом року — 40 тисяч 800 гривень з позбавленням права керування авто на строк від п’яти до семи років (можливе також оплатне вилучення ТЗ).

 

Що надзвичано важливо – новий Закон також легалізує використання поліцейськими технічних засобів відеозапису з обов’язковим долученням матеріалів відеофіксації до протоколу про адмінправопорушення.

 

Компанія «Українськи системні інновації» вважає: «Закон є суворим, але ж то є закон». На превеликий жаль, до свідомості деяких вітчизняних кермувальникув, напевно, неможливо «достукатися» нічим, окрім збільшення ціни нехтування Правилами дорожнього руху та посилення відповідальності за подібні вчинки. Ми ж працюємо та будеимо й надалі працювати задля того, аби порушенням ПДР та небезпечному водінню не лишилося в Україні жодного місця.