Системи відеоспостереження стають все розмунішими

Технічний прогрес у галузі розвитку систем для забезпечення людської безпеки йде вперед стрімкими темпами. В технологіях відеоспостереження з'явилася нова тенденція – не фіксувати, а передбачати біду, що загрожує людям. Напевно, вже найближчим часом матимемо камери зі штучним інтелектом, які будуть здатні «передбачити» злочини та правопорушення. Про це заявили представники деяких компаній, що розробляють новинки в царині систем відеоспостереження.

Їхні найсучасніші витвори – це відеокамери зі штучним інтелектом, здатні «зосередитися» на людині, коли її поведінка вказує на те, що вона от-от скоїть злочин. Так, наприклад, компанія ZeroEyes пропонує систему, яка автоматично вказує на людину, яка входить до будівлі зі зброєю. Вірному алгоритму, що є необхідний для своєчасного та вірного спрацювання системи, її «навчають», наприклад, за допомогою сценічно модельованих нападів. Система порівняно швидко вчиться, як виглядає зброя під різними кутами, в різних умовах освітлення тощо. Фахівці впевнені, що на майбутнє найкраще працювало б поєднання, наприклад, специфічного об'єкта – зброї – з розпізнаванням обличчя конкретної особи. Наприклад, людини з баз даних (із кримінальним минулим або з відомими психологічними чи психіатричними проблемами).

В свою чергу, інша компанія – Athena, вже готова продавати системи, які розпізнають нетипову поведінку: бійки, або повільна хода, коли всі йдуть швидко – будь-що, що відхиляється від норми. Програма може розпізнати, що почнеться бійка, ще до того, як станеться перший удар – за позами людей, за рухами. Водночас вона «знає», чи є у людей при собі зброя. Також йде активна робота над створення систем ШІ, здатних своєчасно розпізнавати та вказувати на людину, яка намагається щось украсти в магазині (shoplifter), вчасно розпізнавши крадія у натовпі звичайних покупців навіть найбільшого супермаркету або торгівельного центру.

Отже, як бачимо, людство стоїть на порозі нового етапу у розвитку своїх «розумних охоронців», створених завдяки технологіям штучного інтелекту. Компанія «Українські системні інновації» наразі йде в тому ж напрямку, а саме – розробок, які б могли вказати у будь-якому кермувальникові потенційного винуватця дорожньо-транспортної пригоди вже у найближчому майбутньому. Втім, і сьогодні апаратні комплекси, що розроблені нашою компанією, здатні зробити вагомий внесок у забезпечення безпеки громадян України, попередження та припинення порушень Правил дорожнього руху, паркування автівок тощо. Працюючи над цими питаннями нині, ми впевнено крокуємо у безпечне майбутнє.